Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Aku Louhimiehestä kovia syytteitä – Pihla Viitala ja Matleena Kuusniemi kertovat alistamisesta ja nöyryytyksestä

Ohjaaja Aku Louhimies on joutunut maanantaiaamuna myrskyn silmään, kun Yle uutisoihänen nöyryyttäneenelokuvien kuvausten aikana suomalaisia huippunäyttelijöitä.

Pihla Viitala kertoo Ylen haastattelussa, että hän joutui Käsky-elokuvassa (2008) syömään ruokaa, johon on oksennettu. Louhimiehen metodeihin kuului Viitalan mukaan myös näyttelijän poskien läpsiminen punaisiksi, tukkaan sylkeminen ja torakoiden laittaminen paidan alle. Näillä menetelmillä oli tarkoitus saada näyttelijä eläytymään sisällissodan punavangin nahkoihin.

Traumaattiset muistot Viitalalle jäi myös lapsinäyttelijöistä, jotka juoksivat hysteerisenä hänen luokseen. Ylen uutisesta käy ilmi, että ohjaaja olisi kuiskannut lapsille heidän vanhempiensa kuolleen. Valheella oli tarkoitus saada lapsinäyttelijät itkemään kameran edessä.

Louhimies kieltää toimineensa ja sanoneensa näin.

– Lapsille ei saa missään oloissa valehdella. Heille kurjienkin kohtausten pitää olla vain leikkiä, hän sanoi Ylelle.

Näyttelijä Matleena Kuusniemi kertoo, että Paha maa -elokuvan kuvauksissa työryhmän turvallisuutta laiminlyötiin ohjaaja Louhimiehen silmien alla.Myös Ylen haastattelema työryhmän jäsen kertoo, että hän näki, kuinka yksi ihminen oli vähällä jäädä säiliöauton alle.

Näyttelijä kertoo myös liukastuneena vaarallisesti liikkuvan junan vieressä. Kun ohjaaja tuli paikalle, hän ei kysynyt näyttelijän kuntoa.

–Sen sijaan hän kuiskasi, "sano että teit sen tahallasi, muuten kuvaukset loppuvat, Kuusniemi kertoiYlelle.

Jussi-palkittuLouhimies kiistää syytökset Ylelle. Hän ei usko puhuneensa Kuusniemen kuvailemalla tavalla.

Myös Pihla Viitala muistaa tilanteita, jossa häntä uitettiin 4-asteisessa meressä pelkkä köysi ympärillään. Stunt-valvoja ei ollut läsnä. Louhimiehen mukaan turvallisuuskoordinaattorin olisi pitänyt paikalla, mutta se olisi ollut tuottajan tehtävä.

– Työturvallisuudesta, työaikojen pituudesta ja väsymyksestä vastaa tuottaja, Louhimieskorostai.

Tarpeekseen Louhimiehen metodeista ovat saaneet Ylen haastattelun mukaan myös Pamela Tola jaJessica Grabowsky.Nöyryyttäviä kokemuksia koekuvauksistaja roolituksista jakavat myös Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco He ovat kieltäytyneet tekemästä jatkossa töitä Louhimiehen kanssa.

Väitteitä kiistävä AkuLouhimies on luvannut kommentoida aihetta lisää TV1:n A-Studiossa kello 21. Louhimiehen lisäksi lähetykseen osallistuu myös Matleena Kuusniemi.