Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokranantajien etujärjestön johtaja vaihtuu – "Vuokralainen on asiakas, jota tulee palvella"

Vuokranantajien etua valvova Suomen Vuokranantajat ry sai uuden toiminnanjohtajan. Toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanervan siirtyessä Isännöintiliiton johtoon vuokranantajien yhdistyksen uudeksi toiminnanjohtajaksi valittiin tuusulalainen Sanna Hughes, 42.

Yhdistys kohautti helleviikolla tiedotteella, jossa se muistutti vuokralaisen olevan oikeutettu vuokranalennukseen, mikäli asunnossa on liian kuuma

Tiedotteen julkaisu sai monen kysymään, kenen etua yhdistys valvoo.

Hughes tiivistää, että yhdistyksen tehtävänä on edistää reilua vuokranantajuutta ja oikeudenmukaisten pelisääntöjen noudattamista.

– Meidän tehtävänä on puhua vuokralla asumisen puolesta. Siitä, miten hieno juttu se on.

Etujärjestötehtäväänsä yhdistys ei ole unohtanut, korostaa Hughes.

– Autamme yksityisiä vuokranantajia menestymään omassa toiminnassaan.

Vuokralla asumisen yleistyessä asumismuodolla ei ole enää sellaista leimaavaa merkitystä, kuin sillä oli menneinä vuosina, iloitsee Hughes.

– Tänä päivänä kuka tahansa voi asua vuokralla.

Kohua aiheuttanut tiedote oli esimerkki siitä, että etujärjestö haluaa pitää huolta vuokranantajien maineesta.

– Haluamme muistuttaa, että vuokranantajuus on asiakaspalvelutehtävä. Vuokralainen on asiakas, jota tulee palvella, kuvailee Hughes.

Palvelu on hyvän vuokrasuhteen ylläpitämistä. Se koostuu Hughesin mielestä hyvästä kommunikaatiosta ja siitä, että vuokranantaja huolehtii omista velvoitteistaan ja toimii niiden jo aiemmin mainittujen reilujen pelisääntöjen mukaisesti.

Tuore toiminnanjohtaja osoittaa tuntevansa uuden hallituksen kaavailut. Hallitusohjelmasta lipuu harmaita pilviä vuokranantajien ylle.

– Taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden poistamista on väläytelty. Se saattaisi tehdä vuokranantajuudesta yksityisille vähemmän houkuttelevaa ja voisi näkyä vuokramarkkinoilla vähentyvänä asuntotarjontana. Toivotaan, että verovähennysoikeus säilyy.

Hughes uskoo monella olevan väärä käsitys siitä, millainen on tyypillinen suomalainen vuokranantaja. Oletetaan, että vuokranantajat ovat suursijoittajia, joilla on paljon omaisuutta.

– Moni meidän jäsenistä on ihan tavallinen työssä käyvä ihminen, jolla on yksi tai enintään kaksi sijoitusasuntoa.

Asuntosijoittaminen on Hughesin mukaan aina taito- ja tietolaji. Hän muistuttaa kaupungistumisen myötä tapahtuvasta asuntomarkkinoiden polarisoitumisesta. Kaupunkikeskuksissa on suuri tarve asunnoille, mutta muuttotappioalueilla asuntojen arvo voi jopa romahtaa.

– Asuntosijoittaja on aiemmin voinut luottaa siihen, että sijoituksen arvo jopa nousee –  ei ainakaan laske. Nykyään asunnon sijainnista on tullut entistä merkittävämpi tekijä.

Vuokranantajien luotsi uskoo asuntojen arvon säilyvän esimerkiksi pääkaupunkiseudulla radan varrella. Hänen mukaansa myös pääkaupunkiseudulla on kuitenkin kaupunginosia, joissa kysyntää ei välttämättä jatkossa ole niin paljon.

Asuntosijoittajan tulee edelleen syynätä tarkoin myös taloyhtiö.

– Sijoitusasuntoa ostettaessa tulee aina selvittää, missä kunnossa taloyhtiö on. Kuinka paljon on korjausvelkaa?