Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myös asunnon tarkastamiseen pätevät tietyt pelisäännöt – näillä neuvoilla et saa vuokralaisen vihoja niskaasi

Vuokra-asunnossa käymisestä on hyvä aina sopia vuokralaisen kanssa etukäteen, muistuttaa Suomen Vuokranantajat ry. Näin vältytään ylimääräisiltä hankaluuksilta ja huonoilta väleiltä vuokralaisen kanssa.

Julkisuuteen nousee välillä kertomuksia vuokranantajan yllätyskäynneistä vuokralaisen kotiin.

– Asunnon omistajalla on toki oikeus päästä vuokra-asuntoon asunnon kunnon valvomiseksi ja tarkistamiseksi sekä asunnon esittelemiseksi uusille vuokralais- tai ostajakandidaateille. Käynnistä tulee kuitenkin aina sopia vuokralaisen kanssa, kertoo Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Niklas Nygren

Jos vuokralaista ei lukuisista yrityksistä huolimatta tavoiteta, voi tulevasta käynnistä tiedottaa muulla tavoin.

– Hyvän vuokratavan mukaan näissä tilanteissa vuokranantaja voi lähettää vuokralaiselle käynti-ilmoituksen. Siitä pitäisi selvitä tarkka käyntiajankohta ja kesto, käynnin syy sekä yhteystiedot, joihin vuokralaisen tulee ottaa yhteyttä, mikäli kyseinen ajankohta ei hänelle sovi, Nygren kertoo.

– Jos vuokralainen ei vastaa ilmoitukseen, katsotaan hänen Hyvän vuokratavan mukaan hyväksyneen huoneistossa käynnin, Nygren sanoo.

Etujärjestö muistuttaa, että vuokra-asunto toimii vuokrasuhteen aikana vuokralaisen kotina. Jos vuokranantaja vierailee huoneistossa luvatta, voi vuokralainen tehdä rikosilmoituksen kotirauhan rikkomisesta.

– Toisaalta, jos vuokralainen ilman perusteita kieltää vuokranantajalta pääsyn asuntoon, vuokranantajalla on oikeus pyytää poliisilta virka-apua asuntoon pääsemiseksi.

Vuokranantaja voi edesauttaa suhteiden yllä pysymistä esimerkiksi tarjoutumalla tarkistamaan asunnon kunnon vuosittain. Samalla voi tiedustella, onko asunnossa jotain, mikä vuokralaisen mielestä kaipaisi päivitystä.

– Asunnossa käydessään vuokranantajalla on hyvä tilaisuus kuulla asukkaan toiveita siitä, miten kodista saisi entistäkin mukavamman, Nygren kannustaa.