Matkailu vilkaistui Etelä-Karjalassa – Lappeenrannassa tax free -myynnit vähenivät edellisvuodesta

Etelä-Karjala on tänä vuonna houkutellut turisteja edellisvuotta tehokkaammiin.

Kesäkuussa 2019 Etelä-Karjalassa kirjattiin 79 000 yöpymistä, joista suomalaisten osuus oli 59 800 ja ulkomaalaisten matkailijoiden 19 300.

Kotimaisten turistien yöpymiset nousivat 25 prosenttia ja ulkomaalaisten vieraiden laskivat 11 prosenttia.

Yhteensä yöpymiset lisääntyivät 14 prosenttia viime vuoden kesäkuusta. Eniten ulkomaalaisten yöpymisiä kirjattiin Etelä-Karjalassa venäläisille: 11 900 yötä.

Koko maassa kirjattiin yöpymisiä 2,28 miljoonaa kappaletta. Ulkomaalaisten turistien osuus tästä oli 614 000. Kotimaisten matkailijoiden ylpymiset kasvoivat 3,5 prosenttia ja ulkomaalaisten 5 prosenttia.

Etelä-Karjalan markkinaosuus koko maan yöpymisistä oli 3,5 prosenttia ja siinä oli 0,2 prosenttia kasvua viime vuodesta. Venäläisten yöpymisistä 21,2 prosenttia sijoittui Etelä-Karjalaan.

Kesäkuun yöpymisissä mitattuna Etelä-Karjala oli Suomen matkailualueista sijalla viisi. Yöpymisistä 64 600 oli vapaa-ajan matkailijoiden ja 14 500 työmatkailijoiden tekemiä.

Vapaa-ajan matkailijoiden yöpymiset kasvoivat 5 prosentilla ja työmatkailijoiden peräti 78 prosentilla.

Kesäkuussa suomalaiset yöpyivät rekisteröidyissä majoitusliikkeissä Etelä-Karjalassa keskimäärin 2 yötä ja ulkomaalaiset 1,9 yötä. Luvut ovat suunnilleen samanlaiset kuin edellisenä vuotena.

Saapumiset Etelä-Karjalan rekisteröityihin majoitusliikkeisiin lisääntyivät neljä prosenttia vuoden takaisesta. Yöpyneistä 74,2 prosenttia oli suomalaisia ja 25,8 prosenttia ulkomaalaisia.

Yhteensä rekisteröityjen majoitusliikkeiden myynti oli kesäkuussa 3,27 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin myynti oli 2,80 miljoonaa euroa. Huoneiden keskihinta oli 91,5 euroa. Tämä on kolme euroa edellisvuotta enemmän.

Huoneiden käyttöäste oli 54,6 prosenttia. Tässä on viiden prosentin nousu viime vuoteen verrattuna.

Kesäkuussa Etelä-Karjalan asuntojen Airbnb-myynnin arvo oli 278 000 euroa. Tämä on 48 prosenttia edellisvuotta enemmän. Asuntoja oli tarjolla 230 kappaletta, 29 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Asuntojen käyttöasteprosentti oli 48,7. Yksittäisiä huoneita oli tarjolla 38 kappaletta. Jaettuja huoneita oli 5 kappaletta. Molemmissa luvuissa on pientä kasvua.

Viisumihakemukset Venäjällä lisääntyivät kymmenen prosenttia vuoden takaisesta, venäläisten matkat Suomeen kolme prosenttia.

Verovapaan kaupan Invoice-lomakkeiden leimaukset Kaakkois-Suomen raja-asemilla vähenivät 13 prosenttia. Kuittien määrästä ei voi suoraan päätellä verovapaan kaupan euromäärää.

Global Bluen tilastoimat tax free -myynnit Imatralla vähenivät 24 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan kuukauteen. Lappeenrannassa myynnit vähenivät viisi prosenttia edellisvuodesta.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut