Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hymyä huuleen, yrmeät miehet! Tuoreen tutkimuksen mukaan pessimisteillä on jopa nelinkertainen riski sairastua kansantautiin

Pessimismi on osoittautumassa itsenäiseksi sepelvaltimotaudin riskitekijäksi, uutisoi Mediuutiset.

Uutinen on peräisin Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta, jossa tarkastetaan 22.11. lääketieteen lisensiaatti Mikko Pänkäläisen tutkimus pessimistin vaarasta sairastua ja kuolla sepelvaltimotautiin.

Vaara on merkittävä.

– Kun suljettiin pois muihin syihin kuolleet, koko aineistossa kaikkein pessimistisimpien vaara kuolla sepelvaltimotautiin oli yli kaksinkertainen vähiten pessimistisiin verrattuna, Pänkäläinen kertoo yliopiston tiedotteessa.

Pessimistisimmillä miehillä riski oli jopa nelinkertainen vähiten pessimistisiin verrattuna.

Mikko Pänkäläisen tutkimuksessa pessimismin merkitystä sepelvaltimotaudin riskitekijänä selvitettiin vakioimalla pessimismi yleisesti tunnettujen riskitekijöiden suhteen. Niitä olivat esimerkiksi korkea verenpaine, veren kolesterolitaso, verensokeri ja painoindeksi, tupakointi ja vähäinen liikunta.

Tutkimuksessa käytetty aineisto kerättiin 11 seurantavuodelta.

Sepelvaltimotauti johtuu valtimoiden seinämien kovettumisesta ja ahtautumisesta. Se on syöpien ohella Suomen yleisin kansansairaus.

Sepelvaltimotauti kuuluu sydän- ja verisuonisairauksiin, jotka kuormittavat eniten terveydenhuoltoa. Päinvastoin kuin usein kuvitellaan, naisia kuolee sepelvaltimotautiin yhtä paljon kuin miehiä.