Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mira Potkonen tavoittelee kirkkainta mitalia – "Kärjessä vääntö on niin tiukkaa, että en pidä itseäni suvereenina millään lailla"

Siperiassa on tällä hetkellä meneillään nyrkkeilyn naisten MM-kisat. Mira Potkonen aloitti urakkansa kukistamalla sveitsiläisen Sandra Brüggerin tyrmäyksellä.

Yleisurheilua Heinävedellä, lentopalloa ja jääkiekkoa Varkaudessa sekä koripalloa Tampereella. Aikuisiällä kilpanyrkkeilyn aloittanut Mira Potkonen on lapsuudessaan ja nuoruudessaan harrastanut monia lajeja. Nyrkkeilysalille hän päätyi 16-vuotiaana nähtyään lehdessä ilmoituksen edullisesta kuntonyrkkeilystä.

– Se kolahti heti. Tuli olo, että tämä on minun paikkani. Nyrkkeily oli sopivan vauhdikasta, Potkonen sanoo.

Rakkaus nyrkkeilyyn syttyi, mutta samaan aikaan rakkautta ilmaantui myös kehän ulkopuolelle, kun Mira tapasi tulevan miehensä Henri Potkosen Perhe-elämä vei mennessään, vuonna 2005 syntyi ensimmäinen ja vuonna 2007 toinen tytär. Raskauksien jälkeen Mira palasi harrastuksensa pariin. Silloin oman uransa päättänyt Maarit Teuronen oli tullut salille valmentajaksi.

– Itsekin kilpailleena Maarit halusi, että on tavoite. SM-kisat pantiin tavoitteeksi.

Mira Potkonen oli 27-vuotias, kun hän tavoitteen mukaisesti voitti Suomen mestaruuden. Tosin se ei tullut halutulla tavalla.

– Sain sen luovutuksella. Sarjassani oli kolme ottelijaa, joista kaksi otteli ensin keskenään. Voittaja loukkaantui ottelussa eikä voinut otella finaalissa. Itkuhan siitä tuli.

Onneksi seuraavana vuonna Potkonen sai SM-kisoissa useamman ottelun ja voitti edellisvuonna loukkaantuneen vastustajan finaalissa. Siitä asti hän on hallinnut omaa sarjaansa.

Ensimmäinen vastaus MM-kisoille oli ei

Ensimmäinen iso arvokisavoitto tuli yhdeksän vuotta sitten, kun Potkonen voitti Euroopan unionin mestaruuskilpailuissa pronssia. Sen jälkeen tapahtui jotain, mikä määritti elämän suunnan seuraaviksi vuosiksi. Potkoselta kysyttiin, lähtisikö hän MM-kisoihin. Niitä varten olisi pitänyt sitoutua harjoittelemaan pidemmäksi aikaa.

– Sanoin, että en lähde. Minulla oli kaksi pientä lasta, olin vielä hoitovapaalla, mutta tarkoitus oli palata syksyllä töihin kahvilan tarjoilijaksi. En tiennyt, millaista elämä sitten olisi.

Potkonen katseli MM-kisat kotoa käsin ja näki siellä monia tuttuja nimiä. Kotona ruudun ääressä palo nyrkkeilyyn heräsi kovempana kuin koskaan.

– Päätin, että minun on järjestettävä elämäni niin, että saan tehdä tätä. En halunnut enää jättää kisoja väliin minkään takia.

Potkonen sopi työnantajansa kanssa osa-aikatöistä. Niitä hän teki, kunnes sai opetus- ja kulttuuriministeriön pienen urheilija-apurahan. Se vastasi taloudellisesti osa-aikatyön tuloa, jolloin hänen oli mahdollista siirtyä täyspäiväiseksi urheilijaksi.

– Tukiverkosto ja mies sen mahdollisti, myös taloudellisesti. Henkka on tehnyt kahta työtä, hänellä on putkialan yritys ja hän on keikkaillut muusikkona. Seurani Tampereen Voimailuseura taas on mahdollistanut ulkomailla kisaamisen ja leireilyn.

Tokion olympialaiset huipentavat uran

Siperiassa on tällä hetkellä meneillään naisten MM-kisat. Mira Potkonen aloitti urakkansa sunnuntaina kukistamalla sveitsiläisen Sandra Brüggerin tyrmäyksellä toisessa erässä.

Potkonen havittelee MM-kisoissa kirkkainta mitalia. Kyseessä on todennäköisesti viimeinen mahdollisuus siihen. Ensi vuonna mitellään Tokion olympialaiset, joten MM-kisoja tuskin järjestetään. Tavoite on korkealla, mutta jalat tukevasti maassa.

– Kärjessä vääntö on niin tiukkaa, että en pidä itseäni suvereenina millään lailla. Brasilia, Australia, Venäjä, Irlanti, Kiina, Korea, Kazakstan, Thaimaa... siellä on nyt kova kattaus.

Tokion olympialaiset ovat uran huipentuma ja olympiakulta suuri unelma. Pääsy sinne ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaikka olisi olympiapronssimitalisti ja kaksinkertainen Euroopan mestari.

Oli jopa vaarana, että nyrkkeilyä ei Tokiossa olisi nähty. Laji säilyi, mutta kansainvälinen nyrkkeilyliitto Aiba suljettiin pois olympialaisista korruptio-, tuomari-, ja talousongelmien takia. Tulevat karsinnat pidetään suoraan kansainvälisen olympiakomitean alaisuudessa.

– Vielä ei ole tietoa, käytetäänkö karsinnoissa rankingia eli kovat saattavat karsia keskenään ja jotkut vähän heikommat voivat päästä arpaonnella mukaan. Harmillista, että olympialaisissa ei välttämättä ole kaikki kovimmat nimet.

Ammattilaiseksi vai tarpeeksi isoista rahoista

Ensi vuonna Mira Potkonen täyttää 40 vuotta. Se on olympiatyylin nyrkkeilijän yläikäraja. Tuleva vuosi on suurten tavoitteiden, mutta samalla luopumisen vuosi. Mitä sitten tapahtuu?

– En tiedä. Olen ajatellut, että hoidan tämän työni niin hyvin kuin pystyn. Kun se on ohi, niin uskon, että asia selviää. Toiveeni on löytää työ, josta tykkään ja josta voisi jotain tienatakin.

Nyrkkeily jäänee osaksi elämää, mutta ammattilaisnyrkkeilijänä Potkonen ei itseään näe. Tosin tarpeeksi isolla palkkiopinkalla voisi olla vaikutusta.

– No ehkä voisin harkita, mutta ei minulla ole mitään paloa ammattilaispuolelle.