Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasse Lehtinen IS:ssä: "Helsinki hämätään pyöräilijöiden kaupungiksi"

Lasse Lehtinen kirjoittaa, että kävelijät mainitaan Helsingin liikennesuunnitelmissa hämäyksen vuoksi.

Lehtinen kirjoittaa Ilta-Sanomien kolumnissaan, ettäpääkaupunkia tuunataan nyt pyöräilyn ehdoilla:

– Helsingissä on pian 1500 kilometriä pyöräteitä, joista yli puolet on asfaltoitu. Tuoreiden suunnitelmien mukaan Helsinkiin johtavat moottoritiet ja isommat väylät muutetaan pyörä- ja kävelyteiksi. Niiden vaatima tila otetaan autoliikenteeltä.

– Liikennesuunnitteluosaston mukaan ensimmäisenä huolehditaan liikenteen heikoimman osapuolen eli kävelijöiden tarpeista. Kävelijöiden jälkeen huomioidaan pyöräliikenteen, sitten joukkoliikenteen, sen jälkeen elinkeinoelämän kuljetusten ja viimeisenä henkilöautoilun tarpeet.

Kysymys on pyöräilijöiden kumouksesta."

Lehtisen mukaan pieni joukko kansan valitsemia on päättänyt kaikkien puolesta, millaista on tulevaisuuden hyvä kaupunkilaiselämä.

– Kävelijät on suunnitelmissa mainittu ensimmäisinä hämäyksen vuoksi. Itse asiassa kysymys on pyöräilijöiden kumouksesta. Käytännössähän pyöräilijä väistää kovin vastahakoisesti kävelijää. Pääkaupungissa on kasvava joukko pyöräilijöitä, jotka ovat nousseet pysyvästi liikennesääntöjen yläpuolelle, Lehtinen kirjoittaa.

– Tämä pyöräilijä muuttuu niin halutessaan jalankulkijaksi tai autoksi. Hän käyttää jalkakäytävää, suojatietä, katua tai pyörätietä siten kuin hänelle sopii. Nämä ihmiskunnan päästöttömät pelastajat ajavat halutessaan ajoradalla vaikka vieressä kulkisi pyörätie.