Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fillarivaras jäi nalkkiin itse teossa – Näin toimii nokkela rikoksen uhri

Helsinkiläisnaiselta varastettiin polkupyörä kaksi viikkoa sitten perjantain ja lauantain välisenä yönä Itäkeskuksessa. Pyörävarkaus tallentui valvontakameraan, jonka nauhalla huppupäinen henkilö kantaa pyörää pois.

Varkauden uhri ei kuitenkaan lannistunut menetyksen kohdatessa, vaan hän tunnisti pyöränsä hieman myöhemmin internetin myyntipalstalla.

Pyörä oli naisen mukaanhelposti tunnistettavissa, sillä hän oli ottanut erittäin tarkasti ylös yksilöivät tuntomerkit pyörästään. Hän oli kirjannut nämä yksilöivät tiedot myös tarkasti tekemäänsä rikosilmoitukseen ja hänellä oli tallessa myös kuitti ostamastaan pyörästä.

Nainen otti yhteyttä pyörän myyjään ja meni tapaamispaikalle. Kun hän huomasi, että kyseessä on hänen polkupyöränsä, nainen ilmoitti poliisille. Poliisipartio tuli paikalle ja tapasi paikalta naisen ja henkilön, joka oli myymässä pyörää.

Poliisit huomattuaan pyörän myyjä lähti juosten karkuun, jolloin toinen poliiseista juoksi hänet kiinni. Pyörän myyjä myönsi anastaneensa pyörän Itäkeskuksesta ja poliisi kuljetti hänet kiinniotettuna Pasilan poliisivankilaan varkaudesta epäiltynä.

– Omasta polkupyörästään kannattaa kirjata ylös kaikki yksilöivät tiedot, kuten pyörän merkki ja malli, mahdolliset tunnistettavat kulumajäljet, sekä erilaiset lisävarusteet, esimerkiksi soittokello, pyörän valot ja jälkikäteen kiinnitetyt lokasuojat, poliisi muistuttaa.

Pyörästä kannattaa myös ottaa hyvälaatuinen kuva. Mikäli mahdollista, pyörä kannattaa kiinnittää jämerällä lukolla kiinni pyöräparkin rakenteisiin niin, ettei sitä saa irti parkista ilman työkaluja.

– Kannattaa ilmoittaa hätäkeskukseen, mikäli näkee jonkun avaamassa pyörän lukkoa työkaluilla ilta- tai yöaikaan. On todennäköistä, ettei tällainen henkilö ole oikealla asialla, tähdentää virkavalta.