Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sujuiko Suomen luonnon päivä tyhjällä lippusalolla? – Tätä et usko: Suomessa on vuonna 2017 huikeat 34 liputuspäivää

Lauantaina vietetty Suomen luonnon päivä meni monelta kansalaiselta ohi ihmetellessä, minkä vuoksi liput liehuvat – jos ylipäätään liehuvat. Kyseessä oli kertaluontoinen liputuspäivä, sillä perinnettä ei aiota ensi vuonna jatkaa.

Suomessa on liputuspäiviä sangen usein: osa niistä on liputusasetuksessa mainittuja virallisia liputuspäiviä. Jos liputuspäivä on virallinen, silloin siniristit kohoavat salkoihin kaikissa valtion virastoissa ja laitoksissa, ja myös kaikille muille suositellaan yleistä liputusta.

Nämä viralliset liputuspäivät ovat:

28.2. Kalevalan päivä, suomalaisen kulttuurin päivä 1.5. Vappu, suomalaisen työn päivä 14.5. Äitienpäivä (toukokuun toinen sunnuntai) 4.6. Puolustusvoimain lippujuhlan päivä 24.6. Juhannus, Suomen lipun päivä (kesäkuun 20. ja 26. päivän välinen lauantai) 6.12. Itsenäisyyspäivä

Myös vaalipäivät ovat Suomessa virallisia liputuspäiviä. Liput nostetaan salkoihin silloin, kun toimitetaan kunta- tai eduskuntavaalit, Euroopan parlamentin vaalit tai neuvoa-antava kansanäänestys koko maassa.

Myös päivä, jolloin tasavallan presidentti astuu toimeensa on liputuspäivä.

Virallisten liputuspäivien ohella on peräti kolmetoista vakiintunutta liputuspäivää Näinä päivinä sisäministeriö on useana vuonna suositellut liputusta:

5.2. J.L. Runebergin päivä 19.3. Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä 9.4. Mikael Agricolan päivä, suomen kielen päivä 27.4. Kansallinen veteraanipäivä 9.5. Eurooppa-päivä 12.5. J.V. Snellmanin päivä, suomalaisuuden päivä 21.5. Kaatuneitten muistopäivä (toukokuun kolmas sunnuntai) 6.7. Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä 10.10. Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä 24.10. YK:n päivä 6.11. Ruotsalaisuuden päivä, Kustaa Aadolfin päivä 12.11. Isänpäivä (marraskuun toinen sunnuntai) 8.12. Jean Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä

Mainituista liputuspäivistä uusimpia ovat Minna Canthin ja suomalaisen musiikin päivät.

Näiden liputuspäivien lisäksi Ahvenanmaalla on kolme ja saamelaisillayksitoista liputuspäivää Kun nämä neljätoista liputuspäivää lasketaan mukaan, Suomen valtakunnan alueella on vuonna 2017 liputuspäiviä peräti 34.

Tämäkään ei suomalaisille näytä riittävän, sillä muun muassa saunalle, jalkapallolle ja Tove Janssonille on ehdotettu omaa liputuspäivää. Myös isänpäivää on ehdotettu viralliseksi liputuspäiväksi.

Toisaalta runsasta liputuspäivien määrää on arvosteltu jo nyt. Monet näistä päivistä keskittyvät kevääseen huhtikuun lopusta kesäkuun alkuun.