Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorten aikuisten maksuton ehkäisy saa laajaa kannatusta

Suurimpien kaupunkien kuntapäättäjät puoltavat maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille.

Lisäksi ehkäisyn tarjoaminen kuuluu kunnan vastuulle, katsoo suurin osa päättäjistä yli puoluerajojen.

Yli kaksisataa kuntapäättäjää vastasi Väestöliiton ja Bayerin kyselyyn. Heistä jopa kolme neljästä on sitä mieltä, että kunnan tulee tarjota maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille.

Neljä viidestä kuntapäättäjästä oli täysin tai melkein samaa mieltä sen kanssa, että maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen nuorille edistää nuorten terveyttä ja hyvinvointia.

Lähes saman verran uskoi, että kustannukset voivat estää nuoria käyttämästä sopivaa ehkäisyä.

Kolme neljästä päättäjästä oli täysin tai melkein samaa mieltä siitä, että maksuttomuus vähentää eriarvoisuudesta johtuvia terveyseroja.

–Tämä on hyvä uutinen, sillä Suomessa heikko sosioekonominen tausta näyttää nostavan nuorten abortin ja teinivanhemmuuden riskiä, toteaa nuorisolääkäri Miila Halonen Väestöliitosta.

Sote-uudistuksen myötä maakunnille tulee asettaa lailla velvoite alle 25 -vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn ja ehkäisypalvelun järjestämiseen, katsoo kaksi kolmesta kuntavaltuutetusta.

Eniten mielipiteet erosivat ehkäisymenetelmissä.

Vähän alle 40 prosenttia kyselyyn vastanneista puolsi kaikkia ehkäisykeinoja, mukaan lukien pitkäaikaiset menetelmät kuten kierukat ja kapselit.

Niinikään yhtä moni tarjoaisi maksutta vain lyhytaikaisia menetelmiä kuten kondomia, pillereitä, rengasta ja laastaria.

Miila Halosen mukaan kapselit ja kierukat nähdään edelleen aikuisten, synnyttäneiden naisten ehkäisymenetelmänä ja vierastetaan ajatusta niiden tarjoamisesta nuorille.

–Nyt kuitenkin hoitosuositukset nimenomaan ohjaavat tarjoamaan pitkäaikaisia menetelmiä nuorille ehkäisyn tarvitsijoille, sillä luotettavuus ja teho on aivan omaa luokkaansa. Tiedottamista aiheesta selvästi tarvitaan lisää, hän sanoo.

Kysely toteutettiin verkkokyselynä elo-syyskuussa. Siihen vastasi 217 valtuutettua viidestätoista kunnasta, vastausprosentti oli 27,5.

Pääkaupunkiseudulta kyselyssä olivat mukana Helsinki, Espoo ja Vantaa.