Tuoreet tilastot: Täällä Alkon lonkeromyynti romahti kaikkein eniten

Jari Pietiläinen

Vuodenvaihteessa voimaan astunut uusi alkoholilaki on tuonut Alkolle kylmää kyytiä. Samaan aikaan, kun kansa on hakenut 5,5-prosenttisia juomia maitokaupasta, niitä noudettiin aiempaa vähemmän Alkoista.

Tammi–helmikuussa etenkinoluita, siidereitä jalong drink -juomiamyytiin Alkossa merkittävästi vähemmän kuin samaan aikaan vuosi aiemmin.

Esimerkiksi lonkeroiden myynti putosi koko maassa vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna peräti yli 41 prosenttia. Uudellamaalla pudotus oli "vain" reilut 37 prosenttia, mutta eräissä maakunnissa lakimuutos leikkasi Alkon lonkeromyynnin miltei puoleen entisestä.

Pahiten sakanneista maakunnista ovat lonkerokaupan osalta Päijät-Häme, Varsinais-Suomi sekä Etelä- ja Pohjois-Karjala. Missään maakunnassa myynti ei romahtanut kuitenkaan yli 50 prosenttia.

Oluiden menekki laski Alkoissa vuodessa reilulla neljänneksellä – erityisesti lageroluiden myynti on näyttänyt reilua pudotusta.

Siidereiden menekki Alkoissa oli tammi-helmikuussa noin kuudesosan vähäisempää kuin vastaavana aikana vuonna 2017. Uudenmaan Alkoissa vähennystä siidereiden menekissä oli noin 12 prosenttia.

Kaikkiaan Alkoissa myytiin erilaisia juomia tammi-helmikuussa hieman vajaat 11 miljoonaa litraa. Näistä punaviinien osuus oli 29 prosenttia, valkoviinien 23 prosenttia ja väkevien juomien osuus 27 prosenttia.

Kaikissa Suomen Alkoissa myytiin juomia tammi-helmikuussa yhteensä noin 11 miljoonaa litraa. Määrä vähentyi vuodessa vajaat kahdeksan prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut