Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arviointivirhe tai liian kova vauhti usein syynä pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden onnettomuuksiin

Kävelijöiden ja pyöräilijöiden välillä tapahtuu ainakin 50 kertaa useammin vaaratilanteita kuin varsinaisia onnettomuuksia.

Yleisimmin onnettomuuksien ja vaaratilanteiden taustalla olivat havainto- ja arviointivirheet, jalankulkijan yllättävä toiminta tai pyöräilijän liian kova vauhti.

Tuoreen tutkimuksen mukaan onnettomuuksien ja vaaratilanteiden syntyyn vaikuttivat myös epäselvät tai monimutkaiset liikennejärjestelyt sekä näkemistä haitanneet kohteet tai esteet kulkuväylällä.

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta voidaan lisätä erottamalla kulkutavat entistä useammin toisistaan ja selkiyttämällä liikennejärjestelyjä, tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa selvitettiin kyselyin kävelijöiden ja pyöräilijöiden välisiä onnettomuuksia ja vaaratilanteita suurimmissa kaupungeissa. Hankkeessa oli mukana myös liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Tulokset osoittavat, että vaaratilanteita tapahtuu usein ja niiden todellinen määrä vaikuttaa kokemukseen turvallisuudesta.

Kokemus turvallisuudesta korreloi onnettomuuksien ja vaaratilanteiden todelliseen määrään. Vaaratilanne oli kyselyssä määritelty vastaajan oman kokemuksen mukaan ja se kattaa tilanteita pelkistä säikähdyksistä aina kevyisiin fyysisiin kohtaamisiin asti.

Traficom toteaa tiedotteessa, että kävelijöiden ja pyöräilijöiden keskinäistä turvallisuutta voidaan parantaa liikennejärjestelyjen lisäksi tarkkaavaisuudella sekä noudattamalla liikennesääntöjä ja tilannenopeutta.

– Myös jalankulkija tai pyöräilijä voi vaikuttaa omaan turvallisuuteensa pitämällä huomion liikenteessä ja noudattamalla liikennesääntöjä. Pyöräillessä tulee muistaa vastuu tilannenopeudesta, muistuttaa hankkeen ohjausryhmässä ollut erityisasiantuntija Hanna Strömmer Traficomista.

Tutkimuksessa haastateltiin yli tuhatta aktiivista jalankulkijaa ja pyöräilijää yli 100 000 asukkaan kaupungeista. Tutkimus on osa Turvallinen liikenne 2025-konsortiohanketta.