Tänään se tapahtui! Tämän helteisempää toukokuuta ei Suomessa ole koskaan mitattu

Ennätyksellisen helteinen toukokuu on rikkonut jo nyt vanhoja sääennätyksiä. Myös kevätkylvöt ovat helteiden keskellä vauhdittuneet kunnolla. Juha Perämäki / arkisto

Jari Pietiläinen

Historian pisin helteisten toukokuun päivien jono on nyt käsillä. Ilmatieteen laitoksen meteorologit julkaisivat hetki sitten twiitin, jonka mukaan tänään mitattiin ensimmäistä kertaa Suomen mittaushistoriassa toukokuussa ennätykselliset 13 hellepäivää. Mittaushistoria alkaa vuodesta 1959.

Vaikka kyseessä ei olekaan yhtäjaksoinen helleputki, ennätys on joka tapauksessa rikottu. Tähänastinen ennätys tehtiin toukokuussa 1984, jolloin hellepäiviä oli kaksitoista – siis yksi vähemmän kuin tänä vuonna tähän mennessä.

Ennätykselle voi hyvinkin tulla vielä jatkoa, sillä Ilmatieteen laitos ennustaa, että luvassa olisi vielä muutama hellepäivä ennen kuin sää viilenee.

Tänään mitattiin ensimmäistä kertaa Suomen mittaushistoriassa (v. 1959 alkaen) toukokuussa ennätykselliset 13 hellepäivää (ei yhtäjaksoinen helleputki). Ennusteissa on vielä muutama helteinen päivä tiedossa ennen kuin sää viilenee. Viimeksi v.1984 hellepäiviä oli 12 kpl. #hellepic.twitter.com/hSAibnFg1j — Ilmatieteen laitos (@meteorologit) 28. toukokuuta 2018

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut