Vesa-Matti Loiri muistelee hurjia ryyppyreissuja Junnu Vainion kanssa – "Vedettiin kaikkea mitä oli saatavilla"

Keskiviikkona julkaistu Junnu Vainio – Sellaista elämä on -kirjassa (Docendo) antaa karun kuvan sanoittajamestari Juha Vainiosta (1938–1990).

Yksi Petri Pietiläisen kirjoittaman kirjan luvuista on omistettu taiteilija Vesa-Matti Loirin ja Junnu Vainion ystävyydelle, joka alkoi 1960-luvun lopulla.

Vainiota ja Loiria yhdisti paitsi intohimo joukkueurheiluun ja biljardiin, myös himo viinan perään.

"Se jätkä veti viinaa. Kovia reissuja. Neljä päivää vedettiin ihan yötä päivää ja sitten oli jommallakummalla parin päivän päästä keikka, se silti hoidettiin. Ryypättiin, kaikkea vedettiin mitä oli saatavilla. Lääkkeiden ja viinan sekakäyttöä oli, mutta ei mitään kovin suurta. Pameja ja muita rauhoittavia se käytti myöhemmin, niin kuin kaikki AA-kerholaiset." Loiri kertoo Junnu Vainio – Sellaista elämä on -kirjassa.

Loiri kuvailee, että Junnun huono käytös oli kaikille tuttua. Naisia pyöri silti ympärillä.

"Oltiin niin levottomia kumpikin, kaikki avioliitot mulla ja sillä, kaikki saatanan ristit. Se todisti, että riimittelemällä saa pi**lua. – – Aika sauhuumista se oli."

Myös Vainion ensimmäinen vaimo Taina Vainio muistelee kirjassa puolisonsa hurjimpia elämänvaihteita. 1970-luvulla Taina Vainio saapui kotiin lasten kanssa ja edessä oli pelottava näky.

"Juha oli hakannut puukolla tai isolla veitsellä olohuoneen sohvan päällyksen riekaleiksi ja sohvassa oli talon kaikki isommat veitset pystyssä. Juha vietiin ambulanssilla sairaalaan toipumaan, ja piilotin heti talon kaikki veitset"

Vesa-Matti Loiri on levyttänyt paljon Junnu Vainion lauluja, kuten vuonna 2003 ilmestyneen Ystävän laulut -albumin. Se sisältää muun muassa kappaleet Vanhojapoikia viiksekkäitä, Kauhea kankkunen ja Sellaista elämä on

Loiri paljastaa kirjassa, että Vainion kappaleiden suosio perustuu niiden täydelliseen laulettavuuteen.

"Niissä ei ole yhtään väärää, ylimääräistä tahtia. Ne istuu kuin nakutettu, ei täytesanoja pätkääkään."

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut