Murtaako tämä teos vihdoin sitkeän Suomi-myytin? – Uusi kirja: "Suomalaiset SS-miehet syyllistyivät sotarikoksiin"

Uusi tutkimus suomalaisten SS-miesten kohtaloista haluaa ravistella perinteistä historiankäsitystä.  Atena

Jari Pietiläinen

Suomalainen vapaaehtoisista koostunut SS-pataljoona on nauttinut pitkään epäpoliittisen eliittisotilasjoukon mainetta. Kotimaisessa historiankirjoituksessa suomalaiset SS-miehet on nähty jääkäriperinteen jatkajina, jotka sotivat puhtain asein Hitlerin pahamaineisissa joukoissa eivätkä sotkeutuneet sotarikoksiin.

Dosentti André Swanström on tutkinut tänään julkaistavassa teoksessaan Hakaristin ritarit suomalaisten SS-miesten sotataivalta värväyksen aloittamisesta kotiinpaluuseen.

Swanströmin mukaan tulokset kumoavat sitkeästi eläneen käsityksen pataljoonan epäpoliittisuudesta. SS-vapaaehtoisten palvelussitoumuksista käy ilmi, että heistä merkittävä osa oli poliittisilta näkemyksiltään fasisteja ja heidän motiivinsa lähteä Waffen-SS:ään oli nimenomaan kansallissosialistinen, antisemitistinen ideologia.

Toisekseen suomalaiset SS-miehet olivat myös hyvin tietoisia keskitysleirien toiminnasta. Monet suomalaiset esimerkiksi opiskelivat Tölzin upseerikoulussa, jossa opetukseen kuului vierailu Dachaun keskitysleirillä.

Lisäksi huonosti käyttäytyviä suomalaisia SS-miehiä uhattiin keskitysleirirangaistuksilla, ja muutama suomalaissotilas olikin Dachaussa SS:n rangaistusleirillä.

Viimeistään SS-miesten kirjeenvaihdosta nousee Swanströmin mukaan esiin sensuroimaton uho ja usko natsiaatteeseen. Kirjeet paljastavat heidän paitsi tienneen keskitysleireistä myös osallistuneen sotarikoksiin.

Esimerkiksi turhautunut Unterscharführer Olavi Karpalo valitti kirjeessään sotilaspastori Ensio Pihkalalle siitä, että miehet eivät päässeet tositoimiin.

– Juutalaisten teloittamiseen riittää kehnompikin ampumataito kuin omaamamme. Karpalo arvioi.

Kirjeissä käsiteltiin myös vangiksi otetun puna-armeijan komissaarin teloittamista ja sitä, pitäisikö komissaarin ruumiista otettu kuva julkaista.

Suomessa SS-miesten synkkä historia sotarikoksineen on Swanströmin mielestä lakaistu maton alle. Aihetta käsittelevä Mauno Jokipiin Panttipataljoona on ollut perusteos, jonka kyseenalaistamisesta ei ole nähty tarpeelliseksi, vaikka kirja oli suomalaisten SS-miesten perintöä vaalivan Veljesapu ry:n tilaustyö ja siten näille hyvin myötämielinen.

André Swanströmin kirja Hakaristin ritarit – suomalaiset SS-miehet, politiikka, uskonto ja sotarikokset ilmestyy tänään. Kustantajana toimii Atena. 472 sivua.