Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Parikkalan raja-aseman kansainvälistäminen kannattaa – Matkailutuloa lisää kymmeniä miljoonia?

Parikkalan rajanylityspaika kannattaisi ottaa kunnolla käyttöön, sanoo tuore raportti.

Parikkalan rajanylityspaikan avaaminen kansainväliselle liikenteelle toisi merkittävän taloudellisen hyödyn Etelä-Karjalalle, selviää laajasta vaikutusselvityksestä.

Sitowise Oy:n teettämän selvityksen mukaan nykyisen tilapäisen ylityspaikan avaaminen kaikelle kansainväliselle liikenteelle toisi merkittäviä etuja matkailijaliikenteeseen sekä teollisuuden vienti- ja transitioliikenteeseen.

Tuotot ylittäisivät kustannukset.

Raportissa arvioidaan, että Parikkala nousisi Suomen neljänneksi vilkkaimmaksi ylityspaikaksi raskaan liikenteen osalta ja viidenneksi vilkkaimmaksi yhteenlasketuilla ylitysmäärillä. Uuden liikenteen määrä olisi arviolta 30–35 prosenttia.

– Parikkalan rajan avaaminen maksaisi nopeasti itsensä takaisin kansantaloudelle. Hyötyjiä olisivat niin matkailuelinkeino kuin kauppa ja teollisuus. Ylityspaikan kansainvälistäminen yhdistäisi Saimaan ja Laatokan matkailualueen, maakuntajohtaja Matti Viialainen totesi julkistustilaisuudessa.

Rajakuljetusten toiminta ”jouhevoituisi” selvityksen mukaan. Logistiikka toimisi tehokkaammin, tavaraliikenteen kuljetuskapasiteetti kasvaisi sekä rahtikustannukset aleneisivat.

– Karjalan tasavallassa tulisi olemaan laajempi alue, jolta puutavaraa kannattaisi kuorma-autoilla Suomeen tuoda.

Raportissa huomioidaan myös Venäjän puolella tehdyt panostuksen tieverkostoon. Tämä mahdollistaisi Parikkalan rajanylitysaseman tuovan kilpailukykyisen reitin Pietarista myös Pohjois-Karjalaan ja muualle Suomeen.

– Ylityspaikan aluetaloudelle tuomat tuotot ylittäisivät hankkeen kustannukset moninkertaisesti, Viialainen summasi.