Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Imatran perheasiain neuvottelukeskus viettää juhlavuotta – kuun lopulla järjestettävään tapahtumaan saapuu vieraaksi tunnettu kirjailija ja terapeutti Tommy Hellsten

Imatran perheasiain neuvottelukeskus jatkaa 45-vuotijuhlavuottaan koulutuksen merkeissä.

Imatran seurakunta järjestää yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa Olavinkulmassa luentotilaisuuden keskiviikkona 30.1.2019.

Luennoitsijaksi tulee kirjailija ja terapeutti Tommy Hellsten Tilaisuuksissa nähdään IRTI-Teatterin nuorten esittämänä Virtahepo Olohuoneessakin -näytelmä.

Kaksiosaisen tilaisuuden ensimmäinen osa alkaa kahveilla kello 12.30. Kello 13 on IRTI-Teatterin vuoro ja kello 14–15.30 Hellsten pääsee ensi kertaa ääneen. Ensimmäisen osan teemana on "Läsnäolo – kohtaamisen edellytys".

Tilaisuuden toinen osa alkaa kahveilla kello 17. Kello 17.30 esiintyy IRTI-Teatteri, ja Hellsten puhuu kello 18.30–20.00. Illan teemana on "Ihminen joka ei tiedosta menneisyyttään, elää siinä".

Imatran perheneuvonta on perustettu vuonna 1973.

Kirkon perheneuvonnassa vahvistetaan kokonaisvaltaista hyvinvointia terapeuttisen keskustelun avulla kohtaamalla ihmisiä parisuhteen ja perheen eri vaiheissa sekä kriisitilanteissa.

Tällä hetkellä kirkon perheasiain neuvottelukeskuksia toimii 41 paikkakunnalla. Etelä-Karjalassa niitä on kaksi, Imatra ja Lappeenranta.

Perheneuvonnassa työskentelee valtakunnallisella tasolla noin 200 työntekijää. Vuosittain perheneuvonnan palveluja käyttää noin 19 000 asiakasta.

Etelä-Karjalassa Eksoten kanssa tehtävä yhteistyö on laajaa esimerkiksi lasten- ja nuortentalon ja perhetyön kanssa.

Yhteistyötä tehdään myös esimerkiksi erilaisten järjestöjen kanssa.

Perheneuvonnan asiakkaaksi voi hakeutua parina, yksin tai koko perheenä. Palvelu on Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksoten) alueen asukkaille käytettävissä ja se on asiakkaille maksutonta. Lähetettä ei tarvita.

Yhteydenotto onnistuu parhaiten puhelimitse päivystysaikaan tai sähköpostitse, ja ajan saa muutaman viikon sisällä. Yhteydenpito ja tapaamiset ovat luottamuksellisia.

Imatralla perheneuvonnassa käy vuosittain noin 350 asiakasta ja käyntejä on noin 2000. Suurin asiakasryhmä on 30–50-vuotiaiden pikkulapsiperheet, ja asiakkaista 42 prosenttia on miehiä.

– Perheneuvonnan työtiimi on moniammatillinen ja siihen kuuluu kolme perheneuvojaa. Perinteisesti olemme tukeneet pariskuntia ongelmien ratkaisussa ja suhteessa toisiinsa. Lasten kysymykset ja vanhempien auttaminen esimerkiksi kasvatuskysymyksissä ovat liittyneet perheneuvontatyöhön yhä enenevässä määrin, kertoo Imatran perheneuvonnan työalajohtaja Tarja Miikki

Miikin mukaan usein kysytään, mitkä asiat vaikuttavat eniten parisuhdekriiseihin ja mahdollisiin eroihin.

– Mielestäni kriisejä ja ymmärtämättömyyttä aiheuttavat muun muassa heikot vuorovaikutustaidot, muutoksen pelko, heikko tunteiden tunnistaminen ja hallinta, Miikki listaa.

Hän jatkaa, että uskottomuus, väkivalta ja päihdeongelmat seuraavat näitä ongelmia.

– Myös lapsena ja nuorena saadut elämänmallit vaikuttavat joskus valitettavan sitkeästi sukupolvesta toiseen.

– Jos ajatellaan, että seurakunnan työn keskiössä on rakentaa yhteisöä, jossa Jumalan rakkaus ja anteeksiantaminen voivat todentua, perheneuvonnan voi ajatella olevan huoltamo, jonne voi vetäytyä hetkeksi, kun elämä on lyönyt liian syviä haavoja, Miikki kuvailee.

Perheneuvonta on hänen mukaansa kuin "pieni peräkamari", jonne voi vetäytyä eheytymään, ja josta voi palata rakentamaan yhteisöä, perhettä ja seurakuntaa lisääntynein voimin.

– Toimiva yhteisö voi myös eheyttää ja hoitaa jäseniään, mutta liian rikkinäiset jäsenet levittävät ympärilleen vain pahaa oloa ja koko yhteisö on vaarassa hajota tai muuttua tuhoavaksi. Siksi kirkossa osaltaan tarvitaan perheneuvontaa, ihmissuhteissa koetun pahan olon muuntamista elämää vahvistaviksi voimiksi.