Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kunnallinen vuokranantaja uhkasi 4000 euron laskulla" – holtitonta isäänsä elättänyt tytär kysyy Hesarissa, miksi omista vanhemmista ei voi erota

Holtitonta isäänsä koko tämän elämän läpi rahallisesti tukenut tytär yllättyi, kun hän joutui isän kuoleman jälkeenkin selvittämään tämän jälkeensä jättämää sotkua.

Nainen kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipideosastoon nimimerkillä Tytär vain paperilla.

Naisen mukaan hänen isänsä ei elossa ollessaan hoitanut kasvatusvastuutaan, jätti elatusmaksut maksamatta ja vippaili tyttäreltä rahaa.

– En asunut isäni kanssa sen jälkeen, kun olin puolen vuoden ikäinen. Isäni ei hoitanut elatusmaksuja. Tapaamisemme lapsuudessani olivat vähäisiä ja epäsäännöllisiä. Äitinikään ei hoitanut vanhemmuuttaan vastuullisesti, joten jouduin muuttamaan 14-vuotiaana sukulaisten nurkkiin ja vastaamaan itse omasta taloudestani.

Nainen itse sai elämänsä tasapainoon, opiskeli ammattiin, löysi elämänkumppanin, osti asunnon ja sai lapsia. Tällä välillä isä sairastui elämäntapojensa takia, sai häädön ja oli asunnottomana. Hän alkoi vipata rahaa lapseltaan, soitella melkein päivittäin ja valittaa kurjaa tilannettaan.

– Hoitovapaalla ollessani vihelsin pelin lopulta poikki. Sanoin isälleni, että olen elatusvelvollinen vain lapsiani kohtaan. En ”lainaisi” isälleni enää euroakaan – varsinkaan, kun hän ei koskaan maksanut velkojaan takaisin. Viimeisinä aikoina jouduin myös sanomaan isälleni, ettei hän soittelisi minulle päivittäin: hänen tulisi mennä lääkäriin ja hakea apua sosiaalitoimistosta, nainen kirjoittaa HS:n mielipiteissä.

Kun isä kuoli, poliisi toi tyttärelle ohjeet, joiden mukaan hänen velvollisuutensa oli hoitaa kaikki vainajaan liittyvät asiat: hautajaiset, perunkirjoitus, asunnon tyhjentäminen ja kaikki muu.

– Mennessäni isäni asunnolle järkytyin: se oli kuin kaatopaikka, jossa jätteiden ja tavararöykkiöiden keskellä kulki kapeita polkuja. Isäni oli täysin varaton. Ulosotossa hän oli ollut jo 1970-luvulta lähtien.

Sosiaaliviranomaiset kohtelivat apua pyytänyttä naista tylysti.

– Sieltä vastattiin tylysti, ettei asia kuulu heille. He hoitavat ainoastaan varattoman hautauksen, koska se on kirjattu lakiin heidän velvollisuudekseen. Perunkirjoituksiin en saisi oikeusapua, koska olin hoitanut oman talouteni liian hyvin.

Nainen kirjoittaa HS:ssa yrittäneensä selvittää monelta taholta, miten voisin kieltäytyä perunkirjoituksesta ja asunnon tyhjentämisestä.

– Mitään ulospääsyä ei kuitenkaan ollut. Isäni asunnon kunnallinen vuokranantaja uhkasi minua 4 000 euron laskulla, jos minulla ei ole esittää heille perukirjaa, jossa isäni todetaan varattomaksi.

Hautajaisten jälkeen nainen sai maksaa myös asianajajan kulut perunkirjoituksesta.

– Tämä oli mielestäni kohtuutonta, koska isäni ei millään tavalla hoitanut elatus- tai kasvatusvastuutaan. Toivon, että tähän epäkohtaan puututtaisiin eikä kenenkään enää tarvitsisi joutua näin kohtuuttomaan tilanteeseen, nainen kirjoittaa HS:ssa.