Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liisa Tuovinen, 80, toi radikaalina pidetyn kurssin Suomeen 40 vuotta sitten – "Monen mielestä mitään niin älytöntä ei ollutkaan"

KIRKKO Liisa Tuovinen vei kritiikistä piittaamatta avioparit parisuhdeleirille, siunasi salaa homo- ja lesbopareja ja oli tuomiokapitulissa syytettynä.

Kirkkovaltuutettu ja kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Liisa Tuovinen, 80, on tehnyt pitkän uran kirkkohallituksessa ja vuosikymmenet vapaaehtoistyötä Järvenpään seurakunnassa. Ura sinetöitiin jo teini-iässä Töölön seurakunnan rippikoulussa.

– Nuorten maailma rippikoulussa oli todella intensiivinen, ja elämisestä seurakuntanuorten kanssa tuli tärkeää, Tuovinen kertoo Keski-Uusimaa-lehden haastattelussa.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen ajatus siitä, että hän saisi itse vetää rippikouluja nuorille, sai hakeutumaan teologian opintojen pariin. Valmistumisen jälkeen hän teki kuusi vuotta nuorisotyötä Johanneksen seurakunnassa ja sen jälkeen viisi vuotta opiskelijatyötä Suomen Kristillisessä Ylioppilasliitossa.

– Kun aloitin nuorisotyön, olivat leiririppikoulut harvinaisia. Opetusmateriaalina oli vain Raamattu, virsikirja ja Lutherin Vähä katekismus, Tuovinen muistelee K-U:lle.

Vuosina 1970–71 hän teki Helsingin seurakuntayhtymälle rippikouluselvitystä ja seuraavat 30 vuotta työskenteli kirkkohallituksen palveluksessa.

Tuovinen on tunnettu kirkon parisuhde- ja perhetyön uranuurtaja ja kehittäjä. Hän toimi seksuaalivähemmistöjen aktiivisena puolestapuhujana ja keskustelunherättäjänä jo silloin, kun aihe oli vielä kirkon piirissä suuri tabu.

– Kun perustin 2000-luvun taitteessa ekumeenisen, seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia kirkossa ajavan Yhteys-liikkeen, kielsi silloinen työnantajani kirkkohallitus minua allekirjoittamasta sen julistusta. Vielä kun myöhemmin tahdoin vetää sateenkaaripareille Virtaa välillämme -kurssia, kielsi kirkkohallitus senkin.

Asian sinnikäs ajaminen kantoi kuitenkin hedelmää. RAY:n rahoittamassa Sateenkaariparit-projektissa vuosina 2014–2016 kirkkohallitus oli yhtenä tahona mukana.

1970-luvulla kirkon perhetyö asteli vielä lapsenkengissä. Tuovisessa heräsi halu auttaa perheitä jo ennen kuin ongelmat ehtisivät paisua liian suuriksi. Siihen vaikutti sekin, että lasten syntymän jälkeen hänessä heräsi huoli omasta parisuhteesta.

– Kun lapset syntyvät, elämässä mullistuu monta asiaa yhtä aikaa. Silloin parisuhdetta alkaa helposti hoitaa vaikenemalla vaikeista asioita ja vuorovaikutus tukkeutuu.

Idean Tuovinen sai yhdysvaltalaisilta ystäviltä ja kollegoilta. Heillä ryhmätoiminnan perusideana oli se, että pariskunnat vietiin keskusteluja varten rauhalliseen paikkaan, jossa olisi hyvä avata vuorovaikutuskanavia.

– Parisuhdetoiminta oli silloin valtavan radikaalia. Monen mielestä mitään niin älytöntä ja mahdotonta ei ollutkaan, kuin mennä jonnekin leirille puhumaan muiden kanssa ystävyyden syventämisen mahdollisuudesta puolison kanssa, Tuovinen naurahtaa.

Muiden mielipiteistä piittaamatta Tuovinen tarttui toimeen miehensä Pentin kanssa.

– Se olisi voinut olla täydellinen fiasko. Emme osanneet mitään, ja teimme kaikki mahdolliset virheet. Emme tajunneet, miten oleellista sellaisessa ryhmässä ovat kahdenkeskeiset, luottamukselliset jakamiset. Emme myöskään tienneet, että tällaisen ryhmän on oltava sellainen, jossa saa olla vain avioparina, ei siis missään virka-, työtoveri- tai naapuri-roolissa. Tekemisen kautta opimme hiljalleen, miten perhe- ja parisuhdetyötä tehdään onnistuneesti.

Monen mielestä mitään niin älytöntä ja mahdotonta ei ollutkaan."

Nyt siihen liittyvä toiminta on seurakunnissa hyvin monipuolista. Tuovisen perustama Parisuhdekeskus Katajan yhteistyöverkosto on laaja. Mennään eteenpäin -liike, Parempi avioliitto -liike ja Uusperheellisten liiton työ on tehokasta ja ammattimaista.

– Vuotuisilla parisuhdepäivillä on laajasti terveyden huollon ja sosiaalialan työntekijöitä. On oivallettu, että ihmissuhteisiin liittyviä vuorovaikutustaitoja voidaan opettaa ja oppia. Aloittamiani Pariviestinnän kursseja ja Nuorten ihmissuhdetaitojen kursseja pidetään omassakin seurakunnassani vakituisesti, Tuovinen iloitsee.

Seksuaalivähemmistöjen asema kirkossa vaatii yhä työtä. Yhteys-liike puolustaa edelleen ihmisarvoista ja kristillistä tapaa suhtautua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöryhmiin ja vastustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistön syrjintää yhteiskunnassa ja kirkoissa.

– Siihenkin idea tuli Yhdysvalloista. Siellä luterilaisen kirkon heteroiden perustama solidaarisuusliike ajoi seksuaalivähemmistöjen asiaa. Oivalsin, että meillä ne ihmiset, jotka eivät voi avoimesti puhua itsestään, joutuvat yksin taistelemaan asiansa puolesta.

Asiat ovat Tuovisen iloksi menneet eteenpäin, vaikka tehtävää on vielä paljon.

– Meillä papeilla ei ole edelleenkään lupaa siunata parisuhteita. Olen itse tehnyt sitä luvattomasti, aivan kuten monet muutkin. Olen ollut siitä syytettynäkin tuomikapitulissa, Tuovinen hymähtää.

Taistelu siunauskaavan saamisesta homo- ja lesbopareille jatkuu.

– Kaikkien, jotka haluavat rekisteröidä parisuhteensa, sitoutua siihen ja perustaa perheen, pitää saada kirkon siunaus. Enemmistö papeista toivoo sitä, Tuovinen sanoo.

Tuovisen hastattelun julkaisi ensin Keski-Uusimaa.