Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunkipyöriä Imatralle ja Lappeenrantaan – tarkoituksena edistää kiertotaloutta ja kestävää liikkumista sekä helpottaa asukkaiden arkea

Sekä Imatralle että Lappeenrantaan tulee ensi kesänä kaupunkipyöriä.

Lappeenrantaan tulee pyöriä, jotka sijoittuvat ympäri kaupunkia. Kyseessä on kännykkäsovelluksella käytettävä polkupyörien vuokrausjärjestelmä. Kaupunkipyöräkausi on kesäkuusta lokakuun loppuun.

– Tarkoituksena on edistää kaupungissa kiertotaloutta, kestävää liikkumista sekä helpottaa asukkaiden arkea, kertoo ilmastokoordinaattori Petri Kero Lappeenrannan kaupungin Greenreality palveluista.

– Pyörät ovat mainio lisä helpottamaan työmatkaliikkumista tai arkipäivän yllätyksistä joustavasti selviämistä.

Kaupungin järjestämän kilpailutuksen kaupunkipyöristä voitti kymenlaaksolainen KaaKau Oy, jonka pyöriä löytyy muun muassa Kotkasta ja Kouvolasta.

Kaupunki on tehnyt kahden vuoden sopimuksen 60 kaupunkipyörästä yrityksen kanssa. KaaKaun palvelumuotoilija Antti Lääperi on mielissään sopimuksesta.

– Olen kotoisin Etelä-Karjalasta ja on mahtavaa päästä tuomaan kaupunkipyörämme kotikonnuille. Tämä on meille myös ensimmäinen monivuotinen sopimus pyöräjärjestelmästä kaupungin kanssa, joten pääsemme nyt parantamaan palveluamme pitkällä tähtäimellä, Lääperi sanoo.

Kaupunkipyörän saa käyttöön Donkey Republic -sovelluksen avulla, joka löytyy sekä Android- että iOS -laitteille.

Sovelluksella avataan ja lukitaan pyörien älylukkoja. Pyörillä voi ajaa missä tahansa ja ne voidaan lukita missä tahansa. Pyörävuokran aloittaminen ja lopettaminen tulee kuitenkin tehdä kaupunkipyöräasemilla.

Sovelluksen käyttö vaatii sähköpostiosoitteen sekä maksukortin liittämisen palveluun.

Pyörävuokrauksen kertahinnat alkavat alle eurosta, mutta pyörän voi vuokrata myös useaksi päiväksi.

Paljon ajaville, esimerkiksi päivittäiseen työmatkapyöräilyyn, on tarjolla 15 euron kuukausijäsenyys, jolla saa alle 12 tuntia kestäviä vuokrauksia rajattomasti.

Kuukausijäsenyydellä saa käyttää KaaKaun pyörien lisäksi kaikkia Donkey Republicin järjestelmällä toimivia pyöriä ympäri maailman samaan hintaan. Esimerkiksi Lappeenrannasta Berliiniin tai Budapestiin lentävät löytävät kohdekaupungeista tuttuja pyöriä.

Imatralla kaupunkipyöräkausi on kesäkuusta lokakuun loppuun.

Tarkoituksena on kannustaa kaupunkilaisia ja matkailijoita kokemaan Imatraa pyörällä ja edistämään tätä kautta kestävää kehitystä.

– Viime kesän kokemukset ja palaute kaupunkipyöristä olivat kannustavia. Ihmiset ovat koko ajan enemmän tietoisia ympäristöasioista ja haluavat tehdä ympäristön kannalta positiivisia valintoja. Imatran tavoite on tarjota kuntalaisille ja kaupungissa vieraileville matkailijoille hiilineutraaleja kestävän liikkumisen vaihtoehtoja, kaupungininsinööri Päivi Pekkanen sanoo.

Imatralle kaupunkipyörät järjestyivät Lappeenrannan kaupungin tekemän kilpailutuksen kautta, joten Imatrankin pyörät ovat KaaKaun, ja toimivat saman tapaan kuin naapurissa. Imatralle pyöriä tulee 20. Sopimus on kaksivuotinen.