Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miika, 19, aikoo puhua panemisesta – huomasi, miten nuoretkin käyttävät ”koodinimiä”

– Nuorten keskuudessa seksi ja seksuaalisuus ovat edelleenkin tabuja. Niistä ei puhuta tai niistä tullaan kiusalliseksi ja asioita kierrellään ja käytetään koodinimiä. Seksi ja seksuaalisuus ovat kuitenkin luonnollinen osa elämää, joten haluan omalla panostuksellani olla mukana rikkomassa tabuja ja tekemässä seksuaalisuudesta ja seksistä päivän polttavimmat puheenaiheet, sanoo 19-vuotias Miika.

Hän on yksi somettajista Puhutaan panemisesta -kampanjassa, joka on Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton (Sakki ry) ja Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) sekä Setan ja Väestöliiton yhteinen kampanja, jossa nuoret puhuvat viikon ajan seksistä ja seksuaalisuudesta.

Kampanja pyörii Lukiolaisten Liiton Snapchat-tilillä sekä Sakin Instagramissa. Asiantuntijajärjestöt tarjoavat netissä seksuaalineuvontaa.

Kampanja korostaa, että nuorten tukena on asiantuntijoita, jotka voivat auttaa löytämään vastauksia kiperiin kysymyksiin ja tarjoavat ajankohtaista tietoa seksistä, seksuaalisuudesta, suostumuksesta, nautinnosta, ihmissuhteista sekä ehkäisystä.

Puhutaan panemisesta -kampanjan teemat ovat tulleet nuorilta. Väestöliiton neuvontachatin tilastojen mukaan yli 15-vuotiaat nuoret ovat aktiivisia seksuaalineuvonta-chatpalveluiden käyttäjiä.

Väestöliiton saaman palautteen mukaan lukiolaiset ja ammattikoululaiset kaipaavat lisää seksuaalikasvatusta. Nuoret kokevat, että seksuaalikasvatukseen panostetaan kyllä yläkouluissa, mutta lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa vähemmän, usein vain syventävien opintojen muodossa.