Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyväksikäyttäjä tekee uhrista rikoskumppanin – "Vaikka uhri kiihottuisi, se ei muuta tekoa miksikään"

Moni vaikenee lapsena kokemastaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai väkivallasta vuosikymmeniksi, jopa loppuelämäkseen.

Vaikenemiseen on monta syytä, esimerkiksi uhkailu.

Tekijä voi myös manipuloida uhria väittämällä, että tämä on suostunut seksuaaliseen kanssakäymiseen vapaaehtoisesti. Tekijä voi myös tarjota alkoholia ja tehdä tällä tavalla itsestä ja uhristaan "rikoskumppaneita".

– Uhri saattaa tuntea häpeää siksi, että on pystynyt seksiin ja on saattanut kiihottua itse tilanteessa. Se ei kuitenkaan muuta itse tekoa miksikään, sillä ihmisen keho reagoi tiettyihin ärsykkeisiin niin kuin reagoi, Suomen Delfins ry:n toiminnanjohtaja Liisa Kaukio-Rasilainen kertoo.

Uhri voi myös ajatella, ettei kukaan usko häntä tai sitten hänellä ei ole ympärillään turvallisia ihmisiä. Eikä varsinkaan lapsella ole edes sanoja puhua tuollaisista asioista.

– Asiaan sisältyy usein myös sellainen ristiriita, että sama henkilö tekee myös hyviä asioita.

Suomen Delfins ry on valtakunnallinen tukijärjestö lapsena seksuaalista hyväksikäyttöä tai seksuaalista väkivaltaa kohdanneille 18 vuotta täyttäneille ja heidän läheisilleen.

Yhdistyksen toimintamuotoja ovat muun muassa tuki- ja neuvontapuhelin, chat, keskusteluapu ryhmissä tai henkilökohtaisesti. Kaikki apu on ehdottoman luottamuksellista.

Yhdistys tarjoaa myös neuvontaa ja koulutusta ilmiötä kohtaaville ammattilaisille.

Suomen Delfins saa vuositasolla noin 500–600 yhteydenottoa. Määrästä vajaa puolet on uusien ihmisten yhteydenottoja.

– Meihin ottavat yhteyttä etenkin sellaiset ihmiset, jotka eivät ole saaneet apua lapsena tai nuorena. 50–60-vuotiaita on paljon.

Enemmistö on naisia, mutta isoilla paikkakunnilla miesten osuus voi nousta jopa 40 prosenttiin.

– Miesten voi olla vielä vaikeampi kertoa näistä asioista kuin naisten. Mutta aina kun joku mies puhuu näistä asioista, se lisää miesten yhteydenottoja.

Pieksämäkeä lähin Suomen Delfinsin keskusteluryhmä toimii Jyväskylässä.

Seksuaalinen hyväksikäyttö tai seksuaalinen väkivalta voi aiheuttaa oireilua kaikilla elämän alueilla.

Yleensä ihminen hakee apua masennukseen, ahdistukseen, työuupumukseen tai erilaisiin riippuvuuksiin.

– Riippuvuuksia on enemmän miehillä kuin naisilla. Naisilla nämä kokemukset kääntyvät useammin sisäänpäin, peloksi, häpeäksi, syyllisyydeksi ja itseinhoksi.

Jos ihminen saa apua jo lapsena tai nuorena, hän voi toipua todella hyvin. Koetut asiat eivät juurikaan vaivaa, mutta voivat nousta pintaan esimerkiksi oman lapsen syntymän tai tekijän kuoleman takia.

Toipuminen vaikeutuu, mikäli asioita pidetään sisällä vuosikymmeniä. Täydellinen toipuminen ei ole yhtä todennäköistä, mutta aina on mahdollista saada tämänhetkistä parempi elämä.

– Avun myötä päästään siihen tilanteeseen, että nämä tunteet eivät enää hallitse elämää. Ne voivat nousta välillä pintaan, mutta terapian jälkeen ihmisellä on välineitä päästä nopeammin eteenpäin.

Teksti: Jari Asikainen

Suomen Delfinsin neuvontapuhelin: 050 583 5000 ma-ti klo 9-11 ja to klo 12-14. Chat ma klo 12-14 ja klo 18-20. Chattiin pääsee nettisivuiltamme www.suomendelfins.fi.