Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huippupsykologi kumoaa yleisen harhaluulon: Ihminen ei synny maailmaan aivot 0-asetuksilla

Psykologian apulaisprofessori Lauri Nummenmaa on yksi maailman johtavista tunne-elämän ilmiöitä aivokuvantamisen avulla tutkivista psykologeista. Tuoreessa teoksessaan Tunnekartasto (Tammi) hän luotaa tunteita kansainvälisen ja oman tutkimusryhmänsä tutkimusaineiston pohjalta.

– Psykologiassa oli pitkään vallalla ajatus, että ihmiset ovat syntymähetkellä tyhjiä tauluja, ja vasta koulutuksen, kasvatuksen ja kulttuurin kautta meistä tulee sellaisia kuin me olemme. Se ei pidä lainkaan paikkaansa. Suuri osa siitä, millaisia me olemme, perustuu aivojen toimintaan lajikehityksen aikana muokkaamiin valmiuksiin ja prosesseihin, Nummenmaa sanoo.

Nummenmaan mukaan lajikehityksen aikana aivot ovat kehittyneet niin, että niiden tavoitteena on kaikin keinoin suvun jatkaminen.

– Siksi esimerkiksi ihmiset eri puolilla maailmaa suosivat sukulaisiaan ventovieraiden sijaan. Emmehän me voi koskaan tietää, tuovatko ventovieraat mukanaan esimerkiksi tarttuvia tauteja tai kuinka ystävällisesti he meihin suhtautuvat.

Tutkimukset osoittavat ihmisten olevan hämmentävän samankaltaisia eri puolilla maailmaa. Ihmiset pelkäävät samoja asioita ja kokevat asioita samalla tavalla.

Tämä johtuu siitä, että tunteet ovat tärkeä osa biologista suojajärjestelmää ja aivot yrittävät biologisesti ajaa omaa asiaansa eli oman geeniperimänsä kopioitumista.

– Kun yritämme rationalisoida ihmisten tekemisiä, meidän on ymmärrettävä, että perinnölliset taipumukset asettavat toiminnalle rajoituksia. Aivot eivät kuitenkaan pakota meitä nurkkakuntaisuuteen tai oman edun tavoitteluun. Kun tiedämme millainen ihmisluonto on, voimme järjen avulla kiertää tunteiden asettamia rajoituksia, Turun yliopistossa työskentelevä Nummenmaa kertoo.

Nummenmaan oma tutkimusryhmä on pystynyt avaamaan aivojen toiminnan arvoitusta nykymenetelmin.

PET-kuvantamisella voidaan nähdä kehon ja aivojen sisälle.

Voidaan esimerkiksi tutkia, miten aivojen toiminta muuttuu eri tunteiden aikana tai erilaisissa mielenterveyden häriöissä

Kuvantamisen avulla Nummenmaa on työryhmineen pystynyt osoittamaan, kuinka aivojen välittäjäaineet ohjaavat esimerkiksi syömistä, nautintoa, kipua ja sosiaalisten suhteiden solmimista.

– Tunteiden tutkimus avaa meille ihmisluonnon peruskysymyksiä. Tunteiden tutkimus paljastaa,millaisia ihmiset ylipäätään ovat, Nummenmaa sanoo.

Tunnekartasto auttaa ymmärtämään tunteiden vaikutusta käyttäytymiseen. Nummenmaan kirja lähtee liikkeelle kertomalla, miten tunteet toimivat ja johdattavat sen jälkeen erilaisiin tilanteisiin kuten pelkoon, rakkauteen, moraalipaniikkiin ja uhkatilanteisiin.

Taustalla on tieto siitä, että vaikka järkeä ja älykkyyttä pidetään ihmismielen kruununjalokivinä, tunteet hallitsevat ihmiselämää.