Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä ”villi ja haitallinen” vempele oli vuoden turhake 2007 – nyt sen kauppa kasvoi 43 prosenttia

Mönkijöiden myynti on kasvanut viime vuodesta hurjaa vauhtia, kertoo Teknisen Kaupan Liitto.

Syitä vauhdikkaaseen kasvuun ovat liiton mukaan viime vuonna voimaan tullut muutos ajokorttilainsäädännössä sekä mönkijöiden monipuoliset hyöty- ja harrastekäyttömahdollisuudet.

Tänä vuonna alkuvuoden myynti oli jo 43 prosenttia parempi kuin viime vuonna samaan aikaan.

– En näe mitään syytä, miksi kasvu ei jatkuisi. Mönkijöiden myynnissä ei esimerkiksi ole samanlaisia kausivaihteluita kuin vaikkapa veneiden myynnissä, sanoo Teknisen Kaupan Liiton maastoajoneuvojaoston puheenjohtaja Mikko Sinisalo

Myynti on kasvanut lähes kaikissa Suomen maakunnissa, mutta Uusimaa on alueena edelleen suurin markkina-alue sekä kappalemääräisesti suurin kasvaja.

– Oman tuntumani mukaan mönkijöitä käytetään eniten niin sanotussa hyötykäytössä eli esimerkiksi pihatöissä kotona tai mökillä. Varsinkin maaseututaajamissa ja niiden ulkopuolella nuoriso on löytänyt mönkijöiden monipuoliset käyttömahdollisuudet, Sinisalo sanoo.

Mönkijä valittiin vuoden turhakkeeksi vuonna 2007. Tuolloin Suomen Luonto kirjoitti menopelistä otsikolla "Mönkijä on villi ja haitallinen":

– Suomen luontoon on 2000-luvulla ilmestynyt outo tuholainen. Repii pintakasvustoa, pärpättää pahalla äänellä ja päästelee ilmaan kitkua. Se on mönkijä, keksintö, jota ilman maailma saattaisi tulla toimeen, jutussa kirjoitetaan.

Mönkijöiden määrä oli tuolloin tuplaantunut vuoden sisällä. Syyskuun loppuun mennessä mönkijöitä oli vuonna 2007 rekisteröity 3769 kappaletta.

– Maastomönkijöiden villi meno päättynee ennen pitkää. Niille lienee tulossa moottorikelkkojen kaltainen rekisteripakko, joka toisi ne myös vakuutusturvan piiriin, Suomen Luonnossa ennustettiin vuonna 2007

Kasvu kuitenkin jatkuu. Traktorimönkijöitä rekisteröitiin Suomessa viime vuonna jo yli 6000 kpl. Tämän vuoden toukokuun loppuun mennessä niitä oltiin rekisteröity jo 3752 kappaletta.

Alle 60 kilometriä tunnissa kulkevia mönkijöitä saavat kuljettaa yli 15-vuotiaat, joilla on AM121-luokan tai T-luokan ajokortti. B-ajokortilla voi ajaa niitä mönkijöitä, joiden suurin rakenteellinen nopeus on yli 60 kilometriä tunnissa.

Asiasta uutisoi ensin Tekniikka & Talous -lehti.