Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilosaarirockissa päivystää tänä vuonna häirintäyhteyshenkilö – myös järjestyksenvalvojat koulutetaan toimimaan oikein häirintätilanteissa

Punainen Risti ja Ilosaarirock aloittavat yhteistyön seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi festareilla.

Tänä vuonna Ilosaarirockissa päivystää Punaisen Ristin vapaaehtoinen yhteyshenkilö, jonka puoleen voi kääntyä häirintätapauksissa. Tavoitteena on nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle.

– Tarkoitus ei ole tehdä tästä yhden kesän kampanjaa, vaan ottaa tämä osaksi Suomen Punaisen Ristin seksuaaliterveyden ja päihdetyön ohjelmaa, kertoo Suomen Punaisen Ristin seksuaaliterveyden suunnittelija Annukka Tapiola

Käytännössä tapahtuman järjestyksenvalvojat ohjaavat häirinnän uhrin keskustelemaan yhteyshenkilön kanssa ja myös järjestyksenvalvojat koulutetaan toimimaan oikein häirintätilanteissa.

– Humalatila ei tarkoita sitä, että saisi käyttäytyä epäkunnioittavasti. Myöskään toisen humalatilaa ei missään tilanteessa saa hyväksikäyttää. Näiden asioiden esille nostaminen festariympäristössä on todella tärkeää, Tapiola sanoo.

Suomen Punainen Risti on tehnyt monien vuosien ajan vapaaehtoistoimintaa festivaaleilla muun muassa ensiavun, henkisen tuen ja seksuaalineuvonnan saralla. Ilosaarirockin ja Suomen Punaisen Ristin mukaan uudenlaiselle toiminnalle on tarvetta.

– Olimme viime kesänä mukana tutkimuksessa, jossa selvitettiin ihmisten festareilla kokemaa häirintää. Toki olemme tunnistaneet ongelman jo aiemmin ja tehneetkin kampanjointia jo muutamia vuosia sitten, Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis kertoo.

Petri Variksen mukaan festivaalien suurten ihmismäärien takia kaikille käyttäytymissäännöt eivät ole selvät. On myös tärkeää tiedostaa, mikä on viatonta flirttiä ja minkälainen toiminta menee häirinnän puolelle.

– Selkeiden tapausten lisäksi festareilla tapahtuu harmaalla alueella olevaa lähestymistä. Henkilö saattaa pitää omaa toimintaansa hyväksyttävänä, vaikka se häiritsee toista. Siksi haluamme kasvattaa ihmisten ymmärrystä asiasta, jotta jokainen voi tarvittaessa korjata käytöstään, Varis toteaa.

SPR on tarjonnut Ilosaarirockissa monena vuonna ensiapua, päihdetyötä, seksuaalineuvontaa ja henkistä tukea. Häirinnässä auttava yhteyshenkilö tekee tiivistä yhteistyötä näiden tahojen kanssa.

Ilosaarirock järjestetään Joensuussa tänä viikonloppuna.