Ulkomailla sairastuminen voi rokottaa kukkaroa rankalla kädellä – tällaisia hintoja hoidoista saattaa joutua maksamaan

Sairastuminen tai tapaturma voi yllättää ikävästi kenet tahansa ulkomailla matkustavan, ja se voi käydä matkalaisen kukkarolle todella kalliiksi, muistuttaa If.

– Yksityisten lääkäri- ja sairaanhoitopalveluiden käyttäminen maailmalla on usein kallista, ja niiden tarve voi niellä lomabudjetin tai pahimmillaan sekoittaa matkailijan koko henkilökohtaisen talouden jopa vuosiksi eteenpäin, Ifistä kerrotaan.

Ifin laatimasta karttapalvelusta voi tarkistaa, mitä sairastuminen suosituissa lomakohteissa voi maksaa. Kartasta näkee, millaisia korvauksia matkavakuutuksen omaaville Ifin asiakkaille on maksettu.

Esimerkiksi Kreikassa vietetty sairaalayö on maksanut 1 786 euroa. Espanjassa sairaalayö ja annetut hoidot ovat olleet 2 783 euron hintaisia. Ambulanssilento Egyptistä Suomeen on maksanut 37 500 euroa.

– Ulkomaisten lääkärien ja sairaaloiden hinnat kuitenkin vaihtelevat paljon alueittain jopa maiden sisällä, joten matkalla sairastuminen voi maksaa huomattavasti enemmän tai vähemmän kuin kartassa esittämämme esimerkkihinnat, If kertoo.

Luvut ovat yksittäisille matkavakuutusasiakkaille maksettuja esimerkkihintoja ja ne on kerätty alkuvuoden aikana Ifin vahinkokorvauskeskuksesta ja SOS Internationalilta.

Matkalle kannattaa aina ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti. Sillä hoidon saa EU- ja Eta-maassa sekä Sveitsissä samaan hintaan kuin paikallisetkin.

– Hinta on sama julkisessa terveydenhuollossa, sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla ja sopimuksen tehneissä sairaaloissa, Kela kertoo.

Jos eurooppalainen sairaanhoitokortti ei käy valitsemassasi yksityisessä sairaalassa tai matkustat EU-maiden ulkopuolella, hoito on kustannettava itse. Hoitokuluihin voi hakea korvausta jälkikäteen Kelasta tai omasta matkavakuutuksesta.

Mitä hoidosta aiheutuvia kuluja Suomen valtio korvaa?

Suomen valtio korvaa EU-maissa, Eta-maissa ja Sveitsissä tehdyn lääketieteellisesti välttämättömän hoidon. Muissa maissa tapahtunut äkillinen sairastuminen korvataan sairausvakuutuslain mukaisesti.

Useimmat matkavakuutukset kattavat yllättävän sairauden tai tapaturman hoidon ulkomailla. Matkavakuutus korvaa usein niitäkin kuluja, joita eurooppalainen sairaanhoitokortti ei korvaa. Esimerkiksi valtio ei korvaa Suomeen tehtävää ambulanssikuljetusta.

Jos hoito ei ole lääketieteellisesti välttämätöntä, se on maksettava itse. EU-maissa, Eta-maissa ja Sveitsissä tällaisesta hoidosta voi hakea jälkikäteen sairaanhoitokorvauksia, kunhan hoito kuuluu Suomen palveluvalikoimaan.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla hoidosta maksetaan vain paikallinen asiakasmaksu. Hoitoa antanut maa laskuttaa Suomelta hoidosta syntyneet todelliset kustannukset. Vaikka sinulta ei perittäisi hoidosta maksua, kustannukset laskutetaan silti Suomesta.

Lähde: Kela

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut