Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mökkiläinen teki vahingossa kansainvälisen käsimerkin ja sai pelastushelikopterin vieraakseen – tunnetko nämä hätämerkit?

Hätää ja avun tarvetta tarkoittavien merkkien käyttäminen on kiellettyä ellei niille ole todellista tarvetta. Sama koskee merkkejä, jotka voidaan käsittää hädäksi tai avun tarpeeksi.

Muistutuksen tarpeellisuus ilmeni taas viime viikonloppuna. Rajavartiolaitoksen tehtäviä helikoptereilla ja lentokoneilla toteuttava Vartiolentolaivue viestitti Twitterissä mökin asukkaasta, joka vilkutti tahattomasti hätämerkkiä.

Saaresta piti evakuoida henkilö sairaalaan helikopterilla. Tehtävään liittymätön mökin asukas vilkutti tahattomasti kansainvälistä hätämerkkiä käyttäen molempia käsiäänja sai vieraakseen taivaalta pintapelastajan sekä ensihoitajan.

Pelastusviranomaiset muistuttavat Twitterissä, että yhdellä kädellä vilkuttaminen on varmempi tapa tervehtiä, sillä se ei tuota ylimääräisiä töitä.

Yksi kansainvälisistä hätämerkeistä. #rajaheko'n piti tänään evakuoida henkilö saaresta sairaalaan. Tehtävään liittymättömän mökin asukas vilkutti tahattomasti hätämerkkiä käyttäen ja sai vieraakseen taivaalta pintapelastajan sekä ensihoitajan. #vilkutetaanyhdelläkädelläpic.twitter.com/dxzRMqjTQC — Vartiolentolaivue (@rajaheko) July 28, 2019

Yksi kansainvälisistä hätämerkeistä on sivuille ojennettujen käsivarsien verkkainen ja jatkuva nostaminen ja laskeminen.

Muita ovat esimerkiksi seuraavat:

Rajavartiolaitos on julkaissut Veneilijän turvallisuusoppaan, jossa luetellaan keskeiset hätämerkit. Kun niitä käytetään tai näytetään yhdessä tai erikseen, ne tarkoittavat hätää ja avun tarvetta.

Verkosta löytyy tietoa hakusanoilla international distress signals ja kansainväliset hätämerkit.

Hätärakettien, käsisoihtujen ja oranssin savun harjoituskäyttöön luvan antaa rannikolla merivartiosta ja sisämaassa poliisi.

Rajavartiolaitoksen turvallisuusoppaaseen pääsee tästä

Vartiolentolaivue ylläpitää jatkuvaa meripelastusvalmiutta kolmella helikopterilla Turussa, Helsingissä ja Rovaniemellä.