Ay-liittopomo ärähtää "miljardiluokan tulonsiirroista" työnantajille – "Palkansaajat ovat tehneet osuutensa"

Ammattiliitto Pron mukaan Suomen kilpailukykyä rakennetaan kikyn turvin palkattoman työn varaan. arkistokuva

Crista Lassfolk-Feodoroff

Suomen suurimpiin ammattiliittoihin lukeutuvan Pron puheenjohtaja Jorma Malinen on saanut kikystä tarpeekseen. Malisen mukaan Suomen kilpailukykyä rakennetaan liiaksi työntekijöiden etuja karsimalla. – Kiky ei voi rakentua vain palkattoman työn varaan. Nyt yrityksiltä vaaditaan rohkeita investointeja, Malinen sanoo.

– Palkansaajat ovat tehneet osuutensa yritysten kilpailukyvyn eteen.

Tänään maanantaina julkaistu Etlan tutkimus kertoo Juha Sipilän hallituksen toteuttaman kiky-sopimuksen nostaneen työllisyyttä ja parantaneen Suomen kilpailukykyä.

Jorma Malinen ilmoittaa, että kikyn turvin elinkeinoelämä rakentaa tuottavuuttaan lisäämällä palkansaajien työtaakkaa korvauksetta.

– Yritysten pitää kantaa vastuu tekemisestään. Palkattomat työtunnit on poistettava tai ne on kompensoitava täysimääräisesti palkankorotuksilla, Malinen vaatii.

Kiky-sopimuksessa palkansaajien työaikaa pidennettiin 24 tuntia vuodessa, julkisella sektorilla leikattiin lomarahoja, ja vuodeksi 2016 sovittiin palkkoihin nollakorotukset.

– Lisäksi siinä tehtiin miljardiluokan tulonsiirtoja palkansaajilta työnantajille, kun sovittiin työttömyysvakuutus- ja työeläkemaksun siirrosta palkansaajille, Malinen huomauttaa. – Työttömyysvakuutusmaksun vaikutus on yhteensä 0,85 ja työeläkemaksun 1,2 prosenttiyksikköä. Lisäksi työnantajan sosiaaliturvamaksua alennettiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu