Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa Lappeenrantaan –  tarinoita nykysuomalaisen arjen moniäänisyydestä ja -kasvoisuudesta

toimitus

Lappeenrannan pääkirjastossa ja Kulttuuritila Nuijamiehessä on esillä Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa -valokuvanäyttely

2.9.–28.9.2019.

Näyttely on osa Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa -tutkimushanketta. Hanke toimii Helsingin yliopistossa, ja sitä rahoittaa Koneen Säätiö.

Näyttelyssä on esillä Sakari Röyskön valokuvia hankkeessa haastatelluista, kielellisen elämäkertansa kertoneista henkilöistä, ääninäytteitä ja tekstejä suomalaisten elämänvaiheista kielellisten kokemusten valossa.

Näyttely luo kokonaiskuvan, jossa nykysuomalaisen arjen moniäänisyys ja monikasvoisuus pääsevät esille.

Näyttelyn avajaisissa maanantaina 2.9. tutkijat Hanna Lappalainen, Pirkko Nuolijärvi ja Kaarina Mononen kertovat hankkeesta ja Sakari Röyskö valokuvista. Tilaisuus on pääkirjaston lainaushallissa kello 18.

Näyttelyyn liittyy myös EKKOn luentosarja torstaina 19.9. ja 26.9. kello 18 pääkirjastossa.

Torstaina 19.9. paikalla ovat professori Pirkko Nuolijärvi, joka kertoo itäsuomalaisuudestakielellisissä elämäkerroissa ja dosentti Hanna Lappalainen kertomassa siitä, millaisia käsityksiä suomalaisilla on kohteliaisuudesta.

Torstaina 26.9. vuorossa ovat FT Kaarina Mononen kertomassa monikielisyydestä kielielämäkerroissa ja dosentti Hanna Lappalainen aiheellaan "Yleistävä sä (ns. sä-passiivi) – ketkä sitä käyttävät?"

Hankkeen kotisivut ja esittelyvideo ovat osoitteessa https://blogs.helsinki.fi/100suomalaista/

Kommentoi

Palvelut