Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saimaan Lentoaseman säätiön konsernin tulos jäämässä alijäämäiseksi – Lankinen: "Olemme reagoineet tilanteeseen organisaatiomuutoksilla"

Lappeenrannan lentokenttää hallinnoivan Saimaan Lentoasema säätiön puolivuotiskatsauksessa ennakoidaan, että säätiön konsernin vuoden 2019 tilinpäätös tulee olemaan 520 000 euroa alijäämäinen. Säätiö odottaa lisäksi vielä tietoa valtiontuen määrästä, joka ratkeaa lähipäivinä ja voi osaltaan heikentää tulosta.

Säätiön toimitusjohtajan, Lappeenrannan kaupungin strategiajohtaja Markus Lankisen mukaan alijäämäinen tilinpäätösennuste johtuu lentoliikenteen operatiivisista syistä sekä oheistuottojen odotettua huonommasta kehityksestä.

– Nykyinen yhden lennon päivätahti ei ole taloudellisesti kannattavaa, sillä lentokentällä olisi kapasiteettia vilkkaampaankin liikenteeseen. Myös oheistuotot, kuten parkkimaksut, myymälä- ja ravintolatuotot sekä kentän markkinointitulot, vaikuttavat taloustilanteeseen, sillä ne eivät ole nousseet odotetulle tasolle.

– Operatiivisen tehokkuuden parantamiseksi lentoliikenteen kasvu on välttämätöntä. Lentokenttämme liikenne onkin hyvässä kasvussa. Koneet on myyty täyteen ja neuvottelemme uusista reiteistä jatkuvasti. Lappeenranta on lentoyhtiöiden näkökulmasta houkutteleva kohde. Uskon, että saamme lisää liikennettä ja sen ansiosta kentän kapasiteettia parempaan käyttöön viimeistään kesäkaudelle 2020.

Taloustilanteen parantamiseksi on jo tehty myös korjausliikkeitä sekä suunnitelmia, joiden avulla tilannetta pyritään parantamaan ennen kaikkea pitkällä tähtäimellä.

– Olemme reagoineet tilanteeseen organisaatiomuutoksilla. Lentoasemalla on myös käynnistetty kehityshanke, jonka avulla pyrimme kasvattamaan oheistuottojen määrää.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Järvenpää näkee, että lentoliikenteen kasvun jatkuessa meidän on panostettava myös markkinointiin.

– Matkailutavoitteiden saavuttamiseksi markkinoinnin painopiste tulee siirtää lentoyhtiöistä enemmän matkailumarkkinoinnin suuntaan. Se tarkoittaa esimerkiksi kohdennetumpaa markkinointia kenttämme lentokohteissa asuville ihmisille. Tällä pyritään laajentamaan rahoituspohjaa koko Saimaan alueella.

Varapuheenjohtaja Armas Timonen korostaa, että valtion myöntämät lentopaikka-avustukset ovat tärkeitä Lappeenrannalle.

– Hallitusohjelmassa on onneksi varauduttu kenttätukimahdollisuuksiin jatkossakin. On tärkeää, että saamme valtiolta tukea erityisesti lentokenttätoimintoihin, kuten esimerkiksi lennonjohtoon ja turvatarkastuksiin, jotka ostetaan valtion toimijoilta.

Lentoliikenne ja sen kehittäminen tulevat jatkossakin olemaan Lappeenrannan kaupungin strategian mukaisia panostuskohteita

– Kenttä on elinkeinopoliittisesti merkittävä voimavara, jolla on tutkitusti positiivisia aluetaloudellisia vaikutuksia. Lentomatkustajien arvioidaan tuovan yhteensä lähes 30 miljoonan euron matkailijatulot Etelä-Karjalaan, Etelä-Savoon ja Kymenlaaksoon jo vuonna 2021, Markus Lankinen taustoittaa viitaten toukokuussa julkaistuun Taloustutkimus Oy:n tekemään tutkimukseen.

Lappeenrannan lentoasemalla järjestetään tiistaina 20.8. kello 9.30–10.30 kaikille avoin info- ja keskustelutilaisuus. Paikalla ovat säätiön hallituksen edustajat ja johto.

Tilaisuuteen ovat tervetulleita niin asukkaat, media kuin muutkin aiheesta kiinnostuneet tahot.

– Haluamme käydä lentoaseman tilannetta läpi avoimesti ja samalla kertoa lentoliikenteen aluetaloudellisista vaikutuksista. Lopuksi on varattu aikaa keskustelulle, kysymyksille ja palautteelle, Saimaan Lentoasema säätiön toimitusjohtaja Markus Lankinen sanoo.