Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulli epäilee: Suomalaisen rahtilaivan kapteeni toi maahan 1,1 miljoonaa savuketta ja 1200 litraa viinaa – tällä tavoin auto-laiva-kuvio toimi

Tulli kertoo paljastaneen poikkeuksellisen veropetoksen, jossa suomalaisen rahtialuksen kapteenin epäillään tuoneen Saksasta Suomeen valtavan määrän savukkeita ja väkevää alkoholia.

Tullin mukaan virolainen kapteeni käytti hyväkseen laillista alustoimitusmenettelyä salakuljettamisessa. Salakuljetukset tehtiin 48 eri kerralla. Vältettyjen valmiste- ja arvonlisäverojen määrä nousee 230 000 euroon.

Alustoimimenettelyllä tavaroita voi hankkia verottomasti ja tullittomasti laivan miehistön kulutettavaksi. Tullin mukaan miehistön kulutukseen aluksellapäätyinoin 37 000 savuketta, mutta alkoholia ei ollenkaan.

Tullin mukaan savukkeet ja alkoholi lastattiin epäillyn pakettiautoon, joka oli rahtialuksessa. Suomeen epäilty ajoi pakettiauton ulos ja toimitti salakuljetetut savukkeet ja alkoholit edelleen myytäväksi, Tulli kertoi torstaina.

Tulli tutki samaa veropetostapausta jo 2014–2015. Tuolloin epäily kuivui kokoon, koska kapteeni irtisanoi itsensä ja poistui Suomesta.

Vuonna 2017 epäilty vangittiin poissaolevana ja hänestä tehtiin eurooppalainen pidätysmääräys.

Tämän vuoden kesäkuussa hänet otettiin kiinni Virossa, jonka jälkeen hänet luovutettiin virolaisen tuomioistuimen päätöksellä Suomeen vastaamaan törkeästä veropetoksesta.

Tullin mukaan rahtialuksen varustamo ei ole ollut osallisena törkeässä veropetoksessa. Varustamonohjeen mukaan laivan kapteeni vastaahenkilökunnan savukkeiden ja alkoholin alustoimituksista. Henkilökunnan alkoholinkäyttö aluksella on kielletty.

Aluksen kapteeni on vangittuna, ja syyte on nostettava 3.9. mennessä. Tapausta käsitellään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.