Joutsenon vastaanottokeskuksessa vieraillut Päivi Räsänen: On kestämätöntä, että joidenkin oleskelu säilössä venyy jopa vuoden mittaiseksi

Antti Jäppinen esitteli Päivi Räsäselle vastaanottokeskuksen toimintaa Konnunsuolla. Päivi Räsänen

toimitus

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) vieraili lauantaina 31.8.2019 Joutsenon vastaanottokeskuksessa Konnunsuolla.

Vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja ja säilöyksikön johtaja Antti Jäppinen esitteli toimintaa hänelle.

Räsäsen toimiessa sisäministerinä Joutsenon vastaanottokeskus siirrettiin Konnunsuon vankilalta vapautuneisiin tiloihin ja myöhemmin rakennettiin uudet säilötilat.

Myös säilölaki uudistettiin ja ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmälle luotiin oma lainsäädäntö.

– Toimiessani sisäministerinä luotiin Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä toimivalle ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmälle oma uusi lainsäädäntö. Aiemmin myös haavoittuvassa asemassa olevat, kuten lapset tai raskaana olevat saatettiin ottaa säilöön poliisin putkatiloihin. Uudet tilat paransivat säilöön otettujen tilannetta ja oikeuksia. Myös säilölain uudistuksella vahvistettiin säilöön otettujen oikeuksia ja haavoittuvassa asemassa olevien asemaa, Räsänen kuvailee.

Räsänen pääsi nyt tutustumaan Joutsenon tämän hetken tilanteeseen.

– Antti Rinteen hallituksen on nyt huolella harkittava, millä tavoin kyetään tehokkaasti ja nopeasti poistamaan maasta sellaiset kielteisen päätöksen saaneet, joiden täällä oleskelu muodostaisi uhan suomalaiselle yhteiskunnalle. On kestämätöntä, että joidenkin oleskelu säilössä venyy jopa vuoden mittaiseksi. Toisaalta palautuksissa tulee huolellisesti huomioida ihmisoikeussopimukset ja perustuslaki, jotta ketään ei palauteta tosiasialliseen kuoleman tai vainon vaaraan. Vastaanottokeskukset eivät yksin pysty tätä hoitamaan, myös poliisin ja oikeuslaitoksen resursseja ja osaamista tässä on tehostettava, Räsänen vaatii.

Räsäselle Konnunsuolle tuleminen oli kuin paluu juurille, sillä maisemat ovat lapsuudesta tuttuja.

Räsäsen isä toimi tuolloin vankilan tilanhoitajana, ja perhe asui Joutsenossa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut