Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuontiautojen mittarilukemat verrattain usein väärennettyjä – lähtömaasta pitäisi kuitenkin saada oikea tieto

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tekemän selvityksen mukaan Suomessa matkamittarilukemien manipulointia tapahtuu harvoin. Sen sijaan ulkomailta käytettynä maahantuoduista ajoneuvoista 5 – 17 prosentissa on syytä epäillä, että matkamittarilukemaa on manipuloitu.

Suomalaisen auton matkamittarilukeman voi tarkistaa Traficomista. Lukemat kirjataan Traficomin ylläpitämään rekisteriin katsastusten yhteydessä ja ne ovat julkisesti nähtävissä viraston sähköisestä palvelusta.

Traficom selvitti syksyllä 2018 matkamittariväärennösten yleisyyttä Suomessa ensirekisteröidyissä sekä Suomeen käytettynä maahantuoduissa henkilö- ja pakettiautoissa. Kokonaisuudessaan Suomessa katsastusten välillä laskeneet mittarilukemat osoittautuivat melko harvinaisiksi. Niitä oli autoista vain 0,6 prosentilla.

Traficom suosittelee tuontiauton ostoa harkitsevalle auton mittarilukeman ja huoltohistorian tarkkaa selvittämistä. Tiedot voi tarkistaa lähtömaan rekisteröintiviranomaisen tarjoamasta sähköisestä palvelusta tai vaatimalla selvitys auton myyjältä. Autokaupat ovat velvollisia antamaan kaikki kaupan kohteena olevan ajoneuvon hintaan tai ostopäätöksen tekoon vaikuttavat tiedot.

Auton matkamittarilukeman muokkaaminen on osaavalle verrattain helppoa ja tavallisen kuluttajan on usein vaikea tunnistaa manipuloitua autoa, toteaa Traficom.