Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuden Kosken koulun katolle tulee 400 aurinkopaneelia – aurinkovoiman etuja aletaan testata nyt laajemminkin

Kosken koulun uudisrakennuksen katolle tullaan asentamaan 400 aurinkopaneelia.

Imatran Toimitilat Oy on tehnyt hankintapäätöksen aurinkovoimalan hankkimisesta Väre Oy:ltä. Monikidepaneeleiden tekniikka on GreenEnergy Finlandin.

Hankinta toteutetaan avaimet käteen -periaatteella.

– Ostamme ensimmäiset 10 vuotta aurinkovoimalaitoksen tuottamaan sähköä koulukiinteistöön eli emme investoi varsinaisesti euroakaan laitteisiin. Kymmenen vuoden jälkeen laitteet siirtyvät kaupunkikonsernin omistukseen, hankinnasta Toimitilat Oy:n puolesta vastannut talouspäällikkö Marko Pollari kertoo.

Aluksi aurinkovoimasähkö on noin 10 prosenttia kalliimpaa kilowattitunnilta kuin perussähkö, mutta 10 vuoden jälkeen voimala tulee tuottamaan kokonaan maksutonta ekoenergiaa koulukeskuksen tarpeeseen.

Aurinkovoimala tuottaa koko koulun energian tarpeesta 11 prosenttia.

Koulun vuositarve on arviolta 820 000 kWh ja aurinkovoimala tuottaa noin 90 200 kWh vuodessa.

Tuotettu aurinkoenergia menee suoraan käyttöön, sitä ei voi varastoida.

Tämän vuoksi kaikkea koulun katolla talteen otettua aurinkoenergiaa ei koulu pysty käyttämään, sillä osa energiasta syntyy kesäloman ja viikonloppujen aikana. Talvella energian tuotto-odotukset ovat vähäiset.

– Tuotetusta sähköstä 94 prosenttia menee koulun omaan käyttöön, loput myydään verkkoon.

Laitteiden toimittaja on antanut tehontuottotakuun.

– Vielä 25 vuoden jälkeenkin paneelit tuottavat vähintään 80 prosenttia energiamäärästä, mihin laitteet uusina ovat pystyneet, johtava asiantuntija Petri Valtonen Väre Oy:sta.

Sähkön tuottoa ja kulutusta voidaan seurata reaaliajassa. Jos opettajat haluavat, tätä tietoa voidaan hyödyntää opetuksessa.

Imatran kaupunkikonserni ryhtyy nyt testaamaan aurinkovoiman etuja laajemminkin.

─ Kosken koulukeskus on hyvä paikka aloittaa, kun tehdään uusi tila. Aurinkovoimalan asentaminen voidaan tehdä kiinteistön rakentamisen yhteydessä. Tiedämme myös, että kiinteistö on varmasti pitkään koulukäytössä.

Tavoitteena on edetä kohti hiilineutraalia energiatuotantoa. Seuraavaksi pohditaan jäähallin vastaavaa järjestelmää.

─ Siellä aurinkovoima toimisi hyvin, kun käyttö nykisin ympärivuorokautista. Ensin on kuitenkin selvitettävä jäähallin katon rakenne. Aurinkovoima sopisi myös Mansikkalan koulukeskukseen, Pollari toteaa.

Kosken koulukeskuksen uudisrakennus valmistuu vuonna 2021. Aurinkovoimala kilpailutettiin tänä syksynä. Viidelle yritykselle jätettiin neuvottelupyyntö. Näistä kolme jätti tarjouksen.

Imatra on liittynyt Hinku-kuntien verkostoon. Verkoston kunnat pyrkivät hillitsemään ilmastonmuutosta. Kaupunki on jo toteuttanut merkittäviä toimenpiteitä tähän liittyen.

Näitä ovat muun muassa Imatran Lämpö Oy:n tuottama biolämpö, katuvalojen muuttaminen led-valoiksi ja sähköautojen latauspisteet.

Korjattu 20.9. kello 08.42: Otsikkoon vaihdettu oikea luku 400.