Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raakel Lignell, 53, kantoi väkivaltaista salaisuutta vuosien ajan – "Aina ei kannata kuunnella sydämensä ääntä"

Parikymppinen Raakel Lignell oli peloton, täynnä elämää ja kapinaa. Huippulahjakkaana viulistina hän päätyi Berliiniin opiskelemaan uudenlaista soittotekniikkaa ja tapasi afrikkalaisen miehen, joka osasi hurmata jalat alta.

Kun suhde eteni rakkaudeksi asti, alkoi painajainen.

Hurmuri olikin päihdeongelmainen ja väkivaltainen manipuloija, joka pahoinpiteli Raakelin sairaalakuntoon, kun tämä oli jo raskaana.

Väkivalta oli toistuvaa ja silmitöntä eikä Lignell kaunistele sitä raadollisesta parisuhteestaan kirjoittamassaan kirjassa Älä sano että rakastat.

Kirja on koruton lukuelämys, jonka rankimmat kohdat on viime viikkoina nostettu otsikoihin laajalti.

Raakel Lignell osasi odottaa kohua siitä asti, kun hän pari vuotta sitten päätti kertoa tarinansa, noin neljännesvuosisata tapahtumien jälkeen.

– Tiesin aina, että kirjoitan kokemukseni vielä joskus kirjaksi. En ollut ajatellut kertoa olevani itse kirjan päähenkilö, mutta pitkän pohdinnan jälkeen päätin, että kirja perustuu tositapahtumiin.

Julkisuudessa Raakel Lignell tunnetaan iloisena, raikkaana ja reippaana viiden lapsen äitinä, nyt jo myös kahden lapsenlapsen isoäitinä, joka on ehtinyt urallaan moneen.

Hän on profiloitunut myös tekijänä ja tahtoihmisenä, joka pudotti painostaankin lähes puolet niin, että lopulta siitä tiesi koko Suomi.

Myös pitkä avioliitto näyttelijä-laulaja Nicke Lignellin kanssa ja pariskunnan perheidylli Sipoon rauhassa ovat nekin merkittävä osa ”koko kansan Raxua”.

Harva osasi edes kuvitella niitä haavoja, joita Raakel Lignell on kantanut nuoruutensa väkivaltaisesta parisuhteesta. Onko tuo upea tehopakkaus todella nuoruutensa kukkeudessa maannut sairaalavuoteessa tunnistamattomaksi hakattuna, verissään ja silkasta pelosta alleen laskeneena? Ja vielä antanut anteeksi, vain kokeakseen saman uudelleen.

– Itse asiassa tämä juuri on yksi syy kirjaani. Halusin osaltani näyttää, kuinka kuka tahansa meistä voi joutua lähisuhteessaan väkivallan uhriksi täysin riippumatta siitä, millainen itse on, Lignell sanoo.

Hän tietää, kuinka väkivaltaisessa parisuhteessa elävä selittää usein itselleen voivansa muuttaa toista.

– Jos vain rakastan enemmän tai paremmin, jos vain muutun toisenlaiseksi, jos puhun tai vaikenen oikein, niin ehkä tämä sitten loppuu, Lignell luettelee tekosyitä, joilla uhri yrittää hyväksyä väkivallan ja antaa anteeksi.

Merkittävä syy kertoa tarinan olevan totta oli päätös näyttää omat haavat ja vapautua tapahtuneen tuomasta häpeästä.

Uhri kokee usein häpeää eikä kerro tilanteestaan muille. Kun väkivaltainen puoliso musertaa itsetunnon pikkuhiljaa ja vähättelee tekojaan, voi pelottominkin mieli murtua.

– Niin minulle kävi, kunnes lopulta hylkäsin itseni. Jos jotain opin niiden puolentoista vuoden aikana, niin sen, että tunteet voivat falskata eikä aina kannata kuunnella sydämensä ääntä ohi järjen äänen, Lignell sanoo.

– Opin myös, että maailmaan mahtuu puhetta, mutta teot ratkaisevat.

Hän ei halua jälkiviisastella, vaan suhtautua nuoreen itseensä lempeydellä ja ymmärryksellä.

Nyt 53-vuotiaana elämä on ehtinyt opettaa paljon, myös sen kuinka arvotonta on ulkokultaisuus, joka nuorena helposti häikäisee.

– Suurin rakkaus asuu toimivassa arjessa, pienissä teoissa ja läsnäolossa, ei suureellisissa eleissä.