Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IsoKristiinan katolle rakennetaan 520 paneelin aurinkosähkövoimala

Lappeenrannan keskustassa sijaitsevan kauppakeskus IsoKristiinan katolle rakennetaan aurinkosähköjärjestelmä. Katolle sijoitetaan yhteensä 520 aurinkopaneelia, jotka tuottavat energiaa 129 – 138MWh vuodessa. Tämä vastaa noin 65 kerrostaloasunnon vuotuista energiantarvetta, sähköautolla voimalan tuottamalla sähköllä voisi ajaa 665 000 kilometriä. Voimalan aurinkosähkö käytetään IsoKristiinan muun muassa hissien, liukuportaiden ja yleisten alueiden valaistuksen vaatiman sähköntarpeen täyttämiseen.

Projekti toteutetaan aurinkosähkösopimusmallilla. IsoKristiinan omistajien Cityconin ja Ilmarisen kumppanina toimiva Solarigo Oy investoi aurinkosähkövoimalaan ja huolehtii järjestelmän suunnittelusta, asennuksesta sekä järjestelmän toiminnasta koko sopimuskauden ajan. Voimalan tuottama sähkö käytetään kokonaisuudessaan IsoKristiinassa, ja aurinkovoimala vähentää kauppakeskuksen tuottamia vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä 21 tonnia.

– Cityconilla on Suomessa Espoossa sijaitsevan kauppakeskus Ison Omenan katolla oleva noin 2000 aurinkopaneelin kenttä. Suunnittelemme uusien aurinkosähköjärjestelmien käyttöönottoa myös useissa muissa kohteissa sekä Suomessa että muissa Pohjoismaissa, Cityconin liiketoiminnan kehittämisestä ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Sanna Yliniemi kertoo.

Cityconin vastuullisuusstrategian yksi päätavoitteista on hiilineutraaliuden saavuttaminen vuoteen 2030 mennessä. Ensimmäiset askeleet tämän saavuttamiseksi otetaan vähentämällä energiankulutusta ja tuottamalla enemmän energiaa itse. Tavoitteenamme on tuottaa uusiutuvaa energiaa omaan käyttöön jokaisessa kohteessamme, ja aurinkosähkösopimusmallilla tuotetut aurinkosähköjärjestelmät sopivat tähän tavoitteeseen erittäin hyvin.

– Olemme pyrkineet pitkäjänteisesti lisäämään aurinkovoiman käyttöä niissä kiinteistöissämme, joissa se on mahdollista. Sijoittaminen aurinkovoimaan on ollut kannattavaa, sillä se auttaa tuottamaan päästötöntä energiaa. Lisäksi sijoituksille on saatu hyvä laskennallinen tuotto, kertoo Ilmarisen rakennuttajapäällikkö Niina Nurminen

– Olemme Solarigolla iloisia, että voimme jatkaa hyvää yhteistyötä Cityconin kanssa. Aurinkosähkösopimusmalli sopii erityisen hyvin kauppakeskuksiin, jolloin kiinteistön omistaja voi keskittää investointinsa liiketoiminnan kehittämiseen ja jättää aurinkosähkön meidän huoleksemme, sanoo Solarigon myyntijohtaja Pekka Härkönen

IsoKristiinan aurinkosähköjärjestelmän asennustyöt kauppakeskuksen katolla alkavat lokakuun alkupuolella. Kokonaisuudessaan projekti on valmis marraskuussa, jolloin viimeisetkin paneelit ovat kytkettyinä ja valmiina tuottamaan hiilivapaata sähköä IsoKristiinaan.