Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lauritsalan koulua on suunniteltu toteutettavaksi elinkaarimallilla

Lappeenrannan Lauritsalan uutta koulua on suunniteltu toteutettavaksi elinkaarimallilla, jossa rakennusurakoitsija vastaa rakennusinvestoinnista ja lisäksi rakennuksen ylläpidosta 20 vuoden ajan. Kyseessä on ensimmäinen elinkaarimallilla toteutettava kouluhanke Lappeenrannassa.

Kaupunkikehityslautakunta päätti elinkaarimallista kokouksessaan 2.10. ja valitsi samalla urakoitsijaksi ja palveluntuottajaksi YIT Suomi Oy:n. Hankinta toteutettiin kilpailullisella neuvottelumenettelyllä.

Lappeenrannan Toimitilat Oy:n toimitilajohtaja Katri Tolvasen mukaan päätökset ovat vielä ehdollisia, sillä kaupunginvaltuusto käsittelee 28.10. kokouksessaan Lauritsalan koulun kustannusarviota koskevan talousarviomuutosesityksen.

– Kesällä 2018 hankesuunnittelun yhteydessä määritelty ja kaupungin vuoden 2019 talousarvion mukainen hankkeen kustannusarvio on 19,1 miljoonaa euroa. Urakkatarjouksen perusteella rakennushankkeen kokonaiskustannusarvioksi on kuitenkin arvioitu 19,7 miljoonaa euroa.

Lauritsalan uuden koulun on määrä valmistua suunnitelman mukaan vuonna 2021 siten, että se on käyttöönotettavissa vuoden 2022 alussa. Rakentamisen on tarkoitus alkaa kevättalvella 2020.

– Pihojen viimeistely tehdään vuoden 2022 heinäkuun loppuun mennessä, kun koulun pihalla olleet väistötilana toimineet tilaelementit on poistettu ja vanhan koulukiinteistön liikuntasali on purettu.

– Lauritsalan koulun kaikkia nykyisiä rakennuksia käytetään uuden koulun valmistumiseen saakka. Tämän jälkeen osa koulurakennuksista on tarkoitus purkaa, mutta suojeltu kivikoulu säilytetään ja sille pyritään kehittämään uutta käyttöä alueen muun suunnittelun yhteydessä, Tolvanen selvittää.

Lauritsalan uusi koulu rakennetaan vanhan Luukkaan koulun rakennusalueelle. Uusi koulu on mitoitettu kolmelle esiopetusryhmälle ja noin 680 perusopetuksen 1.–9.-luokkien oppilaille sekä henkilökunnalle. Lisäksi kouluun on varattu tarvittavat oppilashuollon ja nuorisotoimen tilat.

Katri Tolvasen mukaan koulun julkisivu noudattaa voimassa olevia kaavamääräyksiä, joten keskeinen julkisivumateriaali on punatiili.

– Rakennuksen katolle toteutetaan aurinkovoimala ja ympäristöystävällisyyteen on muutenkin kiinnitetty suunnitelmissa erityistä huomiota. Myös liikenneturvallisuutta on mietitty. Moottoriajoneuvoliikenne on erotettu tehokkaasti jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kulkureiteiltä.

Lauritsalan uuden koulun suunnittelussa on korostettu tilojen toimivuutta ja monikäyttöisyyttä. Esimerkiksi koulun liikuntatilat onmitoitettu koululiikunnan ohella myös iltakäytön tarpeet huomioiden ja piha-alueelle rakennetaan pienpelikenttiä viereistä Koulukallion lähiliikuntapaikkaa täydentämään.

– Uuden koulun noin 1000 neliömetrin liikuntahalli voidaan jakaa väliverhoilla tarvittaessa kolmeen osaan. Tila on mitoitettu salibandyn, koripallon, lentopallon, sulkapallon ja futsalin tarpeisiin sekä moniin muihin sisäliikuntalajeihin. Tilat soveltuvat tarvittaessa sisäpalloilulajeissa myös SM-tason harjoitteluun ja peleihin. Koulun liikuntatilaan on tulossa myös pieni, noin 70–100 hengen katsomo.

Tulevan koulun tiloja voivat käyttää myös muut toimijat, kuten järjestöt ja yksityishenkilöt.

– Uudesta koulusta tulee alueen monitoimitalo, joka palvelee laajasti eri kohderyhmiä ja siellä tulee olemaan toimintaa aamusta iltaan seitsemänä päivänä viikossa, Tolvanen sanoo.

Uuden koulun rakennuspaikan maaston muotoon ja rakennusalaan liittyvien reunaehtojen vuoksi koulurakennuksesta tulee kolmikerroksinen ja sen tilat ryhmitellään muutaman vuosiluokan yhteisiin kotisoluihin ja aineopetustilojen muodostamiin kokonaisuuksiin.

Lauritsalan koulun rehtori Jukka Mielikäisen mukaan tilaryhmittelyn avulla voidaan varmistaa sopivan kokoiset ja rauhalliset opiskelualueet.

– Ryhmän ja aiheen vaatimilla tavoilla muunneltavissa olevat monipuoliset tilat sekä huolellinen akustiikkasuunnittelu edesauttavat hyvää työrauhaa erinomaisesti.

Mielikäinen kertoo, että koulun aineopetustilat on suunnitelmissa ryhmitelty siten, että ne tukevat sekä toisiaan että koulun yhteisöllisyydentunteen muodostumista.

– Esimerkiksi käsityö-, kuvataide- ja kotitaloustilat sijaitsevat toistensa välittömässä läheisyydessä ja lisäksi kotitalousluokka sijoittuu koulun ruokalan ja keittiön viereen. Koulun musiikkiluokka ja näyttämö sijaitsevat liikuntasalin ja keskusaulan välissä, joten niitä voidaan käyttää sekä isompien että pienempien tilaisuuksien yhteydessä.

Luonnontieteiden opiskelu on puolestaan ryhmitelty lähelle 5.–9.-luokkien muita opiskelualueita.

– Koulun pihalle taas tulee pienpelikenttien lisäksi paljon erilaisia leikki- ja kuntoiluvälineitä sekä muita oppimiseen ja oleskeluun soveltuvia alueita, Mielikäinen jatkaa.

Mielikäinen kertoo, että uutta koulua on suunniteltu yhdessä.

– Suunnittelussa on mielestäni otettu hyvin huomioon koulun henkilöstön, oppilaiden ja huoltajien tarpeita niin, että samalla on kuitenkin huomioitu hankintaprosessin asettamat rajoitteet. Tarkennetun suunnittelun aikana on vielä mahdollista muovata uuteen rakennukseen liittyviä yksityiskohtia.