Tässä ovat Suomen 3 parasta vehnäolutta – konkareiden testissä siivilöityi esiin todellinen yllättäjä!

Oluttesti tehtiin puolisokkona. POS ry

Mikko Välimaa

Laitilan Panimon Kukko oli selvä voittaja, mutta kakkoseksi ylsi todellinen yllättäjä, kun pitkän linjan oluteksperteistä koottu raati rankkasi suomalaiset vehnäoluet.

Hyväksi kakkoseksi nousi S-kaupan Kotimasta-brändin vehnäolut. Sen saama menestys on taas yksi todiste siitä, että kaupan oma brändi ei välttämättä tarkoita halpaa ja epäkuranttia. Aiemmin myös S-kaupan olut on pärjännyt lagereiden makutestissä

Perinteisen Oluen Seura (POS) otti testiinsä 12 baijerilaistyyppistä vehnäolutta. Tulokset julkaistiin torstaina Reseptitaivas.fi-sivustolla.

– POS halusi selvittää, missä suomalaiset panimot menevät vehnäoluen tekemisessä. Virheellisiä oluita ei löytynyt, mutta tyyliin osuvuudessa hajonta oli laajaa, raati summaa tuloksensa.

Testit tehtiin puolisokkona, eli raatilaiset saivat tietää etukäteen mukana olevat olutmerkit, mutta eivät niiden maistelujärjestystä.

Voittaksi nousi selvällä erolla Laitilan Kukko Vehnä.

Ykköstila on uusin noteeraus panimon menestyksekkäässä tarinassa, jossa mainetta ovat saaneet vuoroin niin Laitilan pilsner-, lager- kuin portterioluet.

– Kultainen väri, vaahto ok. Tuoksussa ja maussa on kaikkia niitä elementtejä, joista weizen koostuu eli banaania, mausteisuutta, hedelmää ja vehnäisyyttä. Jälkimaku on pitkä. Jää hiukan vaisuksi verrattuna baijerilaisiin, mutta tyylinmukainen ja hyvä olut, raati kuvailee pisteet 68/100 saanutta olutta.

Toiseksi yltänyt Kotimaista Vehnäolut sai pisteet 59/100.

– Näyttää ja tuoksuu vehnäoluelta. Banaania löytyy ja vähän mausteisuutta, jota voisi olla enemmänkin. Olut on raikas, mutta suutuntuma ja jälkimaku harmillisen ohuita. Tasapainoisen raikas ja kevyehkö vehnäolut, kuului raadin arvio.

Prykmestarin Vehnä ylsi kolmanneksi pisteillä 52/100. Typpinen tyylivirhe sakotti lopputulosta.

– Vaalea, kaunis vaahto. Tuoksussa ja maussa ovat kaikki vehnäoluen piirteet, mutta tuoksussa myös hernettä (typpeä), mikä ei kuulu tyyliin. Maussa liikaa makeutta. Jälkimaku ohut. Kepeä se on, mutta tyylinmukainen.

SOS-raadissa oluita arvostelivat Harri Ahola, Janne Karila, Sakari Nupponen, Petteri Helin, Janne Suomi, Jorma Koskinen ja Jussi Rokka.

Lue koko testin tulokset täältä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu