Porvoolaislähtöinen Paul Granholm alias kirjailija Paul Murphy kävi alkuviikosta vanhassa kotikaupungissaan Porvoossa ensi kertaa elokuisten Ölstensin poliisiampumisten jälkeen.
Granholm ehti kahden päivän aikana tavata äitiään, muita lähisukulaisiaan ja lähimpiä ystäviään. Hän yrittää Suomen-vierailunsa aikana päästä tapaamaan myös vangittuja poikiaan.
– Olen ollut poliisiin yhteydessä, mutten tiedä vielä onnistuuko tapaaminen ennen sunnuntaista paluutani Ruotsiin, Granholm sanoo Uusimaa-lehdelle.
Kahdesta murhan yrityksestä epäillyt Granholmin pojat ovat aikuisia miehiä, eikä liki kuusikymppinen isä ole vastuussa heidän tekemisistään. Paul Granholm ei tässä kohtaa halua eikä osaakaan sanoa mitään elokuiseen tragediaan liittyen.
– Odotetaan, miten tapahtumien tutkinta etenee, isä sanoo Uusimaalle.
Granholm on asunut Tukholmassa 40 vuoden ajan lukuun ottamatta yhden talven mittaista visiittiä Porvooseen 2000-luvun alussa.
– Toki olemme perheen kanssa vierailleet Porvoossa ja sukulaisten luona joka kesä.
Kirjailijanimellä Murphy julkaisevaa miestä on syytetty julkisuuden hakemisesta kirjalleen Porvoon poliisiampumisilla. Fakta on kuitenkin, että häneltä oli tänä syksynä ilmestymässä uransa merkittävin teos Huumehelvetti, ja kaksi asiaa sattui tapahtumaan samaan aikaan.
– Olin menossa Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmaan alunperin puhumaan kirjastani, mutta juttu käsittelikin sitten Porvoon tapahtumia, Murphy kertoo.
Media on ollut hänestä hyvin kiinnostunut ja monet tavalliset suomalaisetkin ovat tunnistaneet ja käyneet juttusille.
Murphy osallistuu viikonloppuna 4.–6. lokakuuta Turun kirjamessuille.
– Minulla on siellä oma myyntipiste pienkustantajien joukossa.
Huumehelvetti on nyt julkaistu suomeksi ja ruotsiksi, lisäksi se käännetään englanniksi ja espanjaksi. Kirjan julkaisutilaisuuksia järjestetään marraskuussa sekä Helsingissä että Porvoossa.
Murphy on menossa lokakuussa promoamaan kirjaansa Fuengirolaan, jossa hän viettää runsaasti aikaa talvikaudella. Hän osallistuu myös marraskuun puolivälissä Tukholmassa ruotsinsuomalaisten omille kirjamessuille.
Hänellä on tekeillä fiktiivinen kertomus työnimellä Costa del Solin Gigolo ja kahden suomalaisen julkisuudesta tutun henkilön elämäkerrat.
Murphy harkitsee siirtymistä kustantajayhtiön talliin – itse ei yksinkertaisesti ehdi eikä pysty tehdä kaikkea.
Murphyn omaelämäkerrallinen esikoisteos Yhden raggarin kertomus oli hiomaton ja ryöpsähtävä tarina.
– Ennen sitä en ollut koskaan lukenut kirjoja, en edes koulukirjoja, Murphy vakuuttaa.
Tällä taustalla uravalinta lienee hyvin harvinainen. Murphyllä on myös huono keskittymiskyky ja muisti.
– Näen kirjat kuin elokuvina, toimintana. Kun käyn nukkumaan, filmi alkaa pyöriä ja tapahtumat on kirjattava heti ylös.
Hänellä onkin pöytälaatikoissaan elokuvakäsikirjoituksia, joista hänellä on suuria odotuksia.
Tämän haastattelun julkaisi ensin Uusimaa.