Etelä-Karjalan maakuntajohtaja iloinen raja-alueen kehittämisen investoinneista

Parikkalan rajanylityspaikka aukeaa kansainväliselle liikenteelle vuonna 2024. Asiasta päätti Antti Rinteen (sd.) hallitus ensimmäisessä budjettiriihessään.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen on iloinen siitä, että raja-alueen kehittämiseen investoidaan.

Hän muistuttaa, että vaikka raja voidaan nähdä esteenä ja rajoitteena, on siinä paljon mahdollisuuksia matkailun, kaupan ja päivittäinen kanssakäymisen osalta.

– Metsäteollisuudellemme tämä on erinomainen asia. Nyt menee rekka päivässä, mutta avaamisen jälkeen voi ajaa useamman kuorman eikä rekan tarvitse lähteä täältä tyhjänä.

Viialainen näkee paljon matkailumahdollisuuksia uuden suunnan avautumisessa.

– Voit lähteä aamulla uistelemaan Laatokalle ja palata illaksi kotiin tai tehdä päivämatkan Valamoon. Parikkalassa voi mennä yli, käydä Käkisalmessa ja tulla Imatran kautta kotiin.

Hän uskoo liikenteen lisääntyvän myös muilla raja-asemilla. Niiden resursseihin Parikkalan avautumisen ei pitäisi vaikuttaa.

Liikennettä hän arvelee siirtyvän muilta asemilta Parikkalaan silloin, kun reitti on selkeästi suorempi.

– Päästöt ja aika vähenevät ja liikenne järkevöityy. Edestakaisen reitin sijasta voi myös valita maisemia tarjoavan ympyrän tai vaikka kahdeksikon, sillä sijainti on sopivasti keskellä.

Sisäministeriö aloittaa asian valmistelun vuonna 2020 ja rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuonna 2022.

Viialaisesta aikataulu on realistinen, mutta siitä on pidettävä kiinni. Hän toteaa, että hanke vaatii yhteistyötä Venäjän kanssa.

– Suomen puolella suunnitelmat ovat jo pitkällä ja työt alkavat ensi kesänä. Venäjällä on enemmän rakennettavaa.

Venäjän puolella tie Pietariin on Viialaisen mukaan jo lähes valmis, vain Käkisalmessa työ jatkuu vielä ensi kevääseen asti. Myös moottoriurheilukeskus Igora valmistuu Rautuun ensi keväänä.

– Venäjän puolella on jo tapahtunut, mutta tapahtuu myös paljon.

GoSaimaa Oy:n johtaja Juha Sorjonen toteaa, että maakuntien yhteisen projektin toteutuminen on erittäin tervetullut piristysruiske paitsi Etelä-Karjalalle ja Etelä-Savolle myös koko Saimaan ja Itä-Suomen alueelle.

– Uusi rajanylityspaikka yhdistää Saimaan ja Laatokan yhdeksi matkailukäytäväksi.

Kyseessä on uusi väylä tulla Suomeen Luoteis-Venäjältä ja eurooppalaisille matkailijoille mahdollisuus tutustua Saimaan ja Venäjän puolella olevaan Karjalan alueeseen samalla matkareitillä.

Sorjonen uskoo sen palvelevan massaturismin sijaan enemmän motivaatiopohjaisia matkailijoita ja näkee mahdollisuuksia esimerkiksi maiden välisen kalastus- ja metsästysmatkailun kasvussa.

Luterilaisen ja ortodoksisen uskonnon rajaseutu saattaa houkutella kirkkokulttuuriin tutustujia matkaamaan puolin ja toisin.

Tärkeää on Sorjosen mukaan läheinen, useiden eri viranomaisten ja matkailuyrittäjien yhteistyö.

– Asia on merkittävä sekä paikalliselle elinkeinolle että kansainvälisille matkanjärjestäjille.

Sorjonen muistuttaa, että Parikkala ei vähennä muiden raja-asemien merkitystä, vaan tulisi ennusteiden mukaan kasvattamaan matkailijavirtaa Suomeen.

– Matkailussa puhutaan aina saavutettavuudesta, ja tämä edesauttaa juuri sitä. Matka-aikaa säästyy, mikä on kansainvälisille matkailijoille tärkeää.

Hän toteaa, että projekti vie aikaa, sillä on kysymys valtioiden välisistä sopimuksista sekä Euroopan Unionin ja Venäjän välisestä rajasta.

Muutama vuosi valmistautumisaikaa mahdollistaa elinkeinoelämän varautumisen tulevaan.

– Ottaa aikansa, ennen kuin uudet asiat tulevat markkinoilla tunnetuiksi, Sorjonen tietää.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut