Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Uuden tutkimuksen mukaan hedelmämehu voi kasvattaa diabetesriskiä kuin limu

Tuoreen tutkimuksen mukaan hedelmämehut ovat diabetekseen sairastumisen kannalta yhtä riskialttiita kuin limut tai muut sokeripitoiset juomat, Iltalehti uutisoi.

Mehut ja kaikki sokeripitoiset juomat lisäävät tutkijoiden mukaan riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, koska sokeri saa aikaan rasvan kertymistä maksaan. Maksalla taas on yhteys insuliinin aktiivisuuteen, joka liittyy diabetekseen.

Diabetekseen sairastumisen kannalta ei ole väliä sillä, onko juoman sokeri lisättyä sokeria vai tuoremehun sisältämää hedelmän sokeria. Diabetesriski kasvoi tutkimuksessa 16 prosentilla jo yhdestä desilitrasta sokeripitoista juomaa päivässä. Sen sijaan diabetesriski aleni, kun yksikin päivittäinen sokeripitoinen juoma jätettiin pois.

Tutkimuksessa tarkasteltiin noin 192 000 henkilön terveysdataa yli 20 vuoden ajalta. Tutkimuksen johtajan Jean-Philippe Drouin-Chartierin mukaan tulokset antavat lisätodisteita siitä, että sokeripitoisten juomien sijaan kannattaa juoda sokerittomia ja makeuttamattomia juomia, kuten vettä. Hedelmät on terveellistä syödä kokonaisina hedelminä.