Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin yksinkertaisella konstilla saat jatkossa kodin sähkölaskun kuriin – ”Monet suomalaiset eivät ole vielä hoksanneet”

Jokaisen pitää tietää oma sähkönkulutuksensa ja tunnistaa ajankohdat, jolloin sähköä kuluu paljon. Tämä on rahanarvoista tietoa kuluttajille, jotka haluavat tulevaisuudessa pitää sähkölaskut kurissa.

– Vaikuttaa siltä, että suomalaiset eivät ole vielä hoksanneet kulutusseurannan hyötyjä. Tavoitteellinen energiansäästö ja asumisen hiilijalanjäljen pienentäminen onnistuu, kun tuntee kulutuksensa ja suunnittelee tehostamistoimet sen pohjalta, sanoo energianeuvonta Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski

"Huippuhetket" löytyvät oman energiayhtiön kulutusseurantapalvelusta, josta selviää niin kulutuksen aallonharjat kuin suvanteetkin.

Suomi on siirtymässä pois fossiilisista energialähteistä ja lisäämässä tuuli- ja aurinkosähköä, jolloin tuotannon määrä ja hinta voivat vaihdella sään mukaan. Sähkönsiirron hintaan on puolestaan kaavailtu tehomaksua, jolla pyritään rajoittamaan hetkellistä huippukulutusta. Siitä, milloin ja miten tehoperusteinen maksu toteutetaan, ei ole vielä tarkkaa tietoa.

– Sähkönkulutuksen säännöllinen seuraaminen ja kulutushuippujen tasaaminen kannattaa aloittaa nyt. Näin valmistaudut edessä oleviin muutoksiin ja osaat sopeuttaa sähkönkäyttöäsi edullisen ja uusiutuvalla tuotetun sähkön ajankohtaan.

Sähkön siirrosta vastaavat verkkoyhtiöt tarjoavat lakisääteisesti maksuttoman kulutusseurannan asiakkailleen, ja ainakin isoimmilla myyntiyhtiöillä on omat seurantapalvelunsa. Palveluja hyödyntää kuitenkin Suur-Uskin mukaan vain kourallinen kotitalouksista.

– Kodeissa kulutushuiput osuvat arkisin aamun tunneille ja erityisesti alkuiltaan, jolloin pyykätään, kokataan ja siivotaan. Erityisesti sähkölämmitystä, käyttöveden lämmitystä ja kylpyhuoneen lattialämmitystä on fiksua siirtää muihin aikoihin, jolloin kulutus tasaantuu vuorokauden eri tunneille, Suur-Uski opastaa.

Energiatehokkuuden parantaminen, tehontarpeen vähentäminen kulutusta siirtämällä ja uusiutuvilla tuotetun sähkön käyttö ovat keskeisiä asumisen ilmastovaikutuksia hillitseviä keinoja.

Esimerkiksi aurinkopaneelien hankintaa suunnittelevan on tiedettävä oma kulutuksensa tarkasti niiltä kuukausilta, jolloin järjestelmä tuottaa sähköä, sekä ajoitettava sähkönkäyttöä aurinkoisille tunneille.

Kuluttajien energianeuvonta haastaa suomalaiset löytämään huippuhetkensä Energiansäästöviikolla, joka käynnistyi maanantaina 7. lokakuuta.