Lappeenrannasta lennetään tässä kuussa Budapestiin – Uudet reitit mahdollisia tulevaisuudessa

Lappeenrannan lentoasemalla käynnistyy talvikausi lokakuun lopussa. Talvella pääsee kaupungista lentäen Berliiniin, Bergamoon sekä uudella reitillä Budapestiin.

Ensimmäinen lento Lappeenrannasta kohti Budapestia nousee Ryanairin siivin 27.10.

– Budapest on suosittu kohde, Ryanair on lentänyt sinne aiemmin Tampereelta, Lappeenrannan Lentoasema Oy:n toimitusjohtaja Eija Joro kertoo.

Asemalta lennetään nyt ympäri vuoden, tällä on vaikutuksensa myös kentän työntekijöihin.

– Hyvä asia, että liikenne on tasaista. Aiemmin talvella työvoimaa on vuokrattu kaupungille.

Talvikaudella lentoja lähtee joka päivä tiistaita lukuun ottamatta.

Lappeenrannan lentoaseman kautta lentävistä matkaajista huhti- ja elokuun välisenä aikana keskimäärin noin 50 prosenttia oli venäläisiä, 30 prosenttia suomalaisia ja loput 20 prosenttia muita kansallisuuksia. Matkaajien kansalaisuudet eivät Joron mukaan vaihtele paljoakaan reittien välillä. Enemmän matkustajiin vaikuttaa kunkin maan lomakaudet.

– Joskus lennoilla on esimerkiksi 70 prosenttia venäläisiä, Joro toteaa. Varsinkin keski-Euroopan lomakauden aikana joillain lennoilla taas suurin osa matkustajista oli italialaisia ja saksalaisia. Tämä näkyi myös Lappeenrannan katukuvassa ja monen matkailuyrittäjän asiakaskunnassa.

Venäläisistä lentomatkustajista suurin osa tulee Pietarin alueelta. Joron mukaan alueella markkinoidaan lentoasemaa paikallisille, jotta he lentäisivät Lappeenrannasta. Osa näistä lentomatkaajista yhdistää matkoihinsa lennon lisäksi ostoksia, kylpylässä käyntiä tai hotelliöitä Suomen puolella. Kentän vahvuutena on myös ruuhkaton reitti matkalle.

Markkinointia tapahtuu paljon myös maissa, jonne Lappeenrannasta suuntaavat lennot päätyvät. Tällä pyritään saamaan matkaajia Suomeen ja Saimaan alueelle.

– Pyrimme kehittämään alueen matkailua yhteistyössä matkailuorganisaatioiden kuten goSaimaa kanssa, toimitusjohtaja Joro kertoo.

Aseman ympärivuotisen liikenteen vuoksi Saimaan alueelle on nyt mahdollista saada lisää matkailijoita koko talven ajaksi.

Yksi lentoaseman kanssa toimivista toimijoista on Visit Finland, jolla on vahva tietotaito erityisesti saksankielisessä Euroopassa.

Tällä hetkellä kentältä lähtevien lentojen saksankielistä aluetta kattaa Ryanairin reitti Berliinin Schönefeldin kentälle.

Ensi keväästä alkaen Lappeenrannasta pääsee lentämään myös Itävallan pääkaupunkiin Wieniin. Reitillä aloittaa uusi lentoyhtiö Laudamotion eli Lauda, joka on Ryanairin omistama yhtiö. Lauda on Itävallan suurin halpalentoyhtiö, joka on saanut nimensä perustajansa F1-tähti Niki Laudan mukaan.

Joro kertoo, että Ryanairin reittilennot Eurooppaan ovat olleet ilahduttavan täynnä, usein jopa loppuunmyytyjä. Muutkin lentoyhtiöt ovat nyt kiinnostuneet Lappeenrannan kentästä, kun nykyisillä lentoreiteillä on riittänyt matkustajia.

– Tavoitteenamme on monipuolistaa reittejä. Kysyntää riittää vaikka kapasiteettia on kasvatettu, Lappeenrannan Lentoasema Oy:n toimitusjohtaja Joro toteaa kentän matkaajamääristä.

Tulevaisuudessa kaupungista voidaan lentää myös muualle. Tällä hetkellä on käynnissä useita neuvotteluita uusista reiteistä.

– Lentoyhtiöt suunnittelevat liikennettä kausittain (kesäkausi ja talvikausi). Neuvotteluja on vielä käynnissä ensi kesälle, mutta pian neuvotteluiden painopiste siirtyy seuraavaan talvikauteen.

Lentoaseman historiaa

Lappeenrannan lentokenttä on perustettu vuonna 1918 ja se on Suomen vanhin toiminnassa oleva kenttä.

Lentokentän alue on vanhaa sotaväen leirialuetta. Sotilasilmailun käytössä alue oli ensimmäistä kertaa vuonna 1918. Ensimmäinen vuorokone laskeutui kentälle vuonna 1951 ja lentoasemaksi se kehittyi 1960-luvun alussa, jolloin kentälle rakennettiin nykyinen terminaali.

Lentokentän maa-alue on valtakunnallisesti merkittävä paahdeympäristö, jossa on tavattu uhanalaisia perhos- ja ludelajeja.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut