Otto Virkki lentopalloili presidentti Mauno Koiviston kanssa – Nyt hän keilaa kolmesti viikossa

Timo Lakka ja Otto Virkki käyvät yhdessä keilaamassa kolme kertaa viikossa. Lakka harrastaa myös kädentaitotöitä. Lari Heikkinen

Lari Heikkinen

Kuluvalla viikolla vietetään Vanhustenviikkoa, jonka teemana on Varaudu vanhuuteen. Teemalla Vanhustyön keskusliitto pyrkii kannustamaan yhteisöjä ja organisaatioita järjestämään toimintaa ikääntyneille ihmisille.

Yksi aktiivinen ikäihminen on imatralainen Otto Virkki, joka käy viikoittain kolme kertaa keilaamassa yhdessä ystävänsä Timo Lakan kanssa.

Virkki ei myönnä olevansa urheiluihminen, vaan liikkuja.

95-vuotias Virkki on kohdannut liikuntaurallaan monenmoista.

– Ennen olen harrastanut lentopalloa ja työssä käytin paljon jalkoja.

Hän kertoo aloittaneensa lentopallon jäätyään eläkkeelle alle kuusikymppisenä. Pallon perässä Virkki on päätynyt pelaamaan myös presidentin kanssa.

– Suomessa pelasimme Mauno Koiviston kanssa useasti vastakkain.

Presidentti Koivisto oli aktiivinen lentopallon pelaaja parikymppisestä lähes viimeisiin elinvuosiinsa saakka. Hänet tunnettiin myös yhtenä lentopallojoukkue Sikariportaan perustajajäsenenä.

Pelit presidentin kanssa eivät jääneet vain vastakkainasetteluun, vaan he olivat samoilla pelireissuilla etelässä useaan kertaan.

– Teimme kolme neljä reissua yhdessä Koiviston kanssa. Ne olivat hienoja matkoja, ei presidenttiä saanut niillä reissuilla sinutella, mutta joskus pelin tuoksinnassa saattoi lipsahtaa.

Yhdellä matkalla Virkki pääsi myös osallistumaan presidentti Koiviston syntymäpäiväaterialle.

Hän kertoo pelanneensa aikoinaan myös sotainvalidien lentopallojoukkueessa, mutta joukkueen toiminnan loputtua hän siirtyi keilauksen pariin.

Uudesta harrastuksesta on myös kiittäminen Timo Lakkaa. Hän muutti asumaan Virkin lähelle. Pihalla kohdatessaan heillä virisi keskustelu keilaamisen aloittamisesta.

– Timo pitää hyvää huolta siitä, koska pitää mennä keilaamaan.

– Kyllä muistat itsekin, Lakka toteaa ystävästään.

Liikunta on Virkin mielestä välttämätöntä.

– Jos jää paikalleen, huomee heti kuina ihminen menee alas. Ei enää paljoa jalka liikkuisi, jos jäisi sohvan pohjalle makaamaan.

Keilauksella on oma osansa myös sotaveteraani Virkin kipujen hallinnassa. Hän on sotainvalidi, jonka sotilasvammalain mukainen haitta-aste on 50 prosenttia.

– Aina, kun Timo pyyttää minut keilaamaan kaveriksi kivut unohtuvat. En voi kuvitella, että olisi mitään parempaa kuin tämä keilailu.

Hän on myös aiemmin harrastanut tanssia, mutta nykyisin tasapaino ei anna enää myöden sille.

Nuoremmilleen Virkki kehottaa pohtimaan liikunnan tärkeyttä.

– Jokaisen pitäisi itse tajuta kuinka tärkeää se on. Jos nuorikin mies heittäytyy sängyn pohjalle, siellä se pysyy.

Kaksikolla on myös muita harrastuksia kuin keilailu. Timo Lakka tekee kesäisin kädentaitotöitä puusta.

– Se on itselleni ajanvietettä.

Liikunnan lisäksi Otto Virkki harrastaa lukemista.

– Lukeminen on itselleni tärkeää, luen kirjan tai pari viikossa.

Hän kertoo viimeksi lukeneensa ravimaailmaan sijoittuvan Heinäpään ravisankarit. Virkki tunnustautuu ravimieheksi itsekkin. Aiemmin hän on kiertänyt raveja yhdessä edesmenneen vaimonsa kanssa. Matkat ovat suuntautuneet Otto Virkin mukaan jopa Rovaniemen kuninkuusraveihin saakka.

Vanhustenviikko

Vanhustyön keskusliiton käynnistämät Vanhustenpäivä ja -viikko ovat maassamme pisimpään juhlittuja valtakunnallisia teematapahtumia.

Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Sitä seuraava viikko on Vanhustenviikko.

Vuonna 1954 todettiin vanhustenpäivän tarkoituksena olevan saada kaikki ne, joilla on ”elossa vanhenevia omaisia, näitä silloin muistamaan ja tuomaan ilmi koko yhteiskunnan kiitollisuus sille polvelle, joka on nykypolven elämän rakentanut.”

1970-luvun loppupuolella vakiintui tapa viettää vanhustenviikkoa vuosittain vaihtuvan teeman merkeissä. Tänä vuonna viikon teemana on Varaudu vanhuuteen.

Kommentoi

Palvelut