Itsemurhaa harkitsevista vain alle puolet hakee apua – häpeän pelko estää etenkin iäkkäitä

Suuri osa itsemurhaa ajattelevista ei hae apua. Kuvituskuva. Arkisto Riitta Ketola

Anniina Virtanen

Vain alle puolet itsemurhaa harkitsevista ihmisistä oli hakenut apua mielenterveyspalveluista viime vuoden aikana.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen teettämästä tuoreesta kyselystä selviää, osuus apua hakevista oli vain 44 prosenttia.

Aiemmassa tutkimuksessa havaittiin, että nuoret hakivat apua huomattavasti useammin kuin vanhemmat ihmiset. Avun hakemista saattaa vaikeuttaa esimerkiksi mielenterveydenhäiriöihin ja itsemurhiin liittyvä häpeä tai aiemmat kokemukset avun saamisesta terveydenhuollosta.

– Työtä mielenterveystietoisuuden lisäämiseksi tarvitaan edelleen. Varsinkin vanhempien ikäryhmien kynnys hakea apua on liian korkea, johtava asiantuntija Pia Solin THL:stä toteaa tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan kuudella prosentilla vastaajista oli ollut itsemurha-ajatuksia edeltävän vuoden aikana. Eri puolilla Suomea luku vaihteli: Pirkanmaalla se oli yli kahdeksan prosenttia, Kymenlaaksossa vain kolme prosenttia.

Mielenterveyspalveluita käytettiin suurelta osin eniten siellä, missä raportoitiin eniten itsemurha-ajatuksia. Itsemurhakuolleisuus oli kuitenkin suurinta Kainuussa ja Pohjois-Savossa, ja näissä maakunnissa mielenterveyspalveluihin hakeutuminen itsemurha-ajatusten takia oli huomattavasti pienempää kuin keskimäärin koko Suomessa.

– Itsemurhien ehkäisy vaatii lisää uusia keinoja. Itsemurha-ajatuksiin täytyy suhtautua vakavasti, eikä itsemurhaa yrittäneitä tule syyllistää tai pitää huomionhakuisina, THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen kertoo tiedotteessa.

Kyselytutkimus ei yksinään riitä väestön mielenterveyspalvelujen tarpeen arvioimiseen, koska vakavimpiinkaan mielenterveysongelmiin ei välttämättä liity itsemurha-ajatuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut