Tutkimus: nämä 6 vihanimitystä suomalaiset kieltäisivät – ryssä ja natsi kiilaavat hurrin ja vihervassarin ohi

Suomalaiset pitävät tuoreen tutkimuksen mukaan kuutta ihmisryhmää kuvaavaa sanaa sopimattomana.

Nämä ilmaukset ovat sopimattomuusjärjestyksessä ryssä, rättipää, natsi, neekeri, suvakki ja hurri. Ryssää, rättipäätä, natsia ja neekeriä pitää sopimattomana sanana noin 70 prosenttia haastatelluista. Suvakin ja hurrin tuomitsee noin 50–60 prosenttia.

Sanoihin kokkari ja politrukki kolmasosa ei osannut ottaa kantaa. Hihhuleiksi kutsumisen hyväksyy ja tuomitsee sama määrä.

Suomalaisten mielestä sallittuja sanoja kuvaamaan ihmisiä tai ihmisryhmiä poliittisessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa ovat mies-loppuiset nimitykset.

Esimerkiksi puhemies, asiamies tai vastaavat sanat hyväksyy lähes 90 prosenttia haastatelluista. Myös vanhus, kepulainen, jenkki, persu ja sossu ovat valtaosan mielestä hyväksyttäviä nimityksiä.

Sopivia ilmauksia ovat lisäksi kukkahattutäti, rasisti, viherpiipertäjä, setämies ja vihervassari. Tämä käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 6.–11. syyskuuta. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 127. Vastaajat olivat iältään 18–79-vuotiaita.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut