300 000 leikkokukkaämpäriä päätyi energiajätteeksi vuosittain – nyt ne saavat uuden elämän ruukkuina

Mustia kukkaämpäreitä kulkeutuu K-ruokakauppoihin lähes 300 000 kappaletta vuosittain. Ämpäreissä pidetään vedessä leikkokukkia, kuten ruusuja, neilikoita ja tulppaaneja.

Tähän saakka kierrätysmuovista valmistetut ämpärit ovat päätyneet energiajätteeksi. K-ryhmä, Lassila & Tikanoja ja Orthex kehittivät mallin, jossa muoviämpärit päätyvätkin takaisin kiertoon.

Kokeilussa ämpärit kerätään olemassa olevia kuljetuksia hyödyntäen ja viedään L&T:n muovinkäsittelylaitokselle käsittelyyn. Kun ämpäreistä on saatu uusiomuovirakeita, ne viedään Orthexin Lohjan tehtaalle, jossa niistä tehdään kukkaruukkuja. Kukkaruukut päätyvät myyntiin K-kauppoihin.

– Toimintatapojen kehittäminen edellyttää tekoja, joiden avulla ympäristökuorma ihan oikeasti pienenee. Pelkkä päästökompensointi ei riitä. Haluamme tunnistaa omassa toiminnassamme pienetkin hukkavirrat ja etsiä toimivat ratkaisut niiden minimoimiseksi tai poistamiseksi, toteaa K-ryhmän vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske tiedotteessa.

Kiertotalouskokeilu toteutetaan kokonaisuudessaan Suomessa. Kierrätetty muovi toimii hyvänä raaka-aineena monissa tuotteissa ja kierrätetyn muovin hiilijalanjälki on jopa 85 % pienempi kuin neitseellisen muovin.

– Päästöjen vähentäminen ja kiertotalouden edistäminen vaativat aktiivisia ja ennakkoluulottomia toimia meiltä jokaiselta. Vastaavia hukkavirtoja löytyy varmasti muitakin, ja yhteistyöllä pääsemme niitä ratkomaan, kertoo Orthexin toimitusjohtaja Alexander Rosenlew tiedotteessa.

Orthex on lisännyt kierrätysmateriaalien käyttöä, ja sen osuus tuotannosta on tällä hetkellä noin 15 prosenttia.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut