Romuttaako uusi EU-direktiivi radionkuuntelun? – IS: Lain vaatima tekniikka ei edes ole Suomessa käytössä

Pelkona on, että jos fm-radiot häviäisivät direktiivin myötä autoista, radion kuuntelu siirtyisi kokonaan nettiin. Uhkana on se, että yhdysvaltalaiset yhtiöt valtaisivat radioalaa Suomessakin. Arkisto/Esa Jokinen

Anniina Virtanen

Tulevaisuudessa uusien autoradioiden olisi pystyttävä vastaanottamaan maanpäällisiä digiradiolähetyksiä Suomessa, kertoo IS Valmisteilla oleva EU-direktiivi on kuitenkin hyödytön Suomessa, koska täällä ei käytetä digilähetyksiin vaadittavaa dab-tekniikkaa.

Radioyhtiöt ovat huolestuneet lakiuudistuksesta, koska yhtiöt pelkäävät pakollisten digiradioiden syrjäyttävän autoissa nykyiset fm-vastaanottimet. Tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista kuuntelee radiota autossa, jolloin lakiuudistus voisi romahduttaa radion kuuntelun määrän.

Liikenne- ja viestintäministeriö rauhoittelee huolestuneita.

– Fm-radio on käytännössä kaikissa autoissa, eikä se nytkään ole pakollinen. Valmistajat varmasti pyrkivät tarjoamaan ostajille autoja, joita kuluttajat haluavat, ja fm-radio on jatkossakin haluttu varuste, lvm:n markkinayksikön johtaja Elina Thorström toteaa Ilta-Sanomille.

Thorströmin tietojen mukaan dab-verkkoja on rakentunut vain puoleen EU-maista, eikä dab-lähetysten suosio ole kovin suurta. Silti ainakaan vielä tässä lakiuudistuksessa fm-radiot säädettäisiin pakolliseksi digiradion rinnalle.

Mediayhtiöillä on vielä mahdollisuus lausua mielipiteensä lakiehdotuksesta. Direktiivin mukaisen kansallisen lain on tarkoitus tulla voimaan syksyllä 2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu