Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Romuttaako uusi EU-direktiivi radionkuuntelun? – IS: Lain vaatima tekniikka ei edes ole Suomessa käytössä

Tulevaisuudessa uusien autoradioiden olisi pystyttävä vastaanottamaan maanpäällisiä digiradiolähetyksiä Suomessa, kertoo IS Valmisteilla oleva EU-direktiivi on kuitenkin hyödytön Suomessa, koska täällä ei käytetä digilähetyksiin vaadittavaa dab-tekniikkaa.

Radioyhtiöt ovat huolestuneet lakiuudistuksesta, koska yhtiöt pelkäävät pakollisten digiradioiden syrjäyttävän autoissa nykyiset fm-vastaanottimet. Tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista kuuntelee radiota autossa, jolloin lakiuudistus voisi romahduttaa radion kuuntelun määrän.

Liikenne- ja viestintäministeriö rauhoittelee huolestuneita.

– Fm-radio on käytännössä kaikissa autoissa, eikä se nytkään ole pakollinen. Valmistajat varmasti pyrkivät tarjoamaan ostajille autoja, joita kuluttajat haluavat, ja fm-radio on jatkossakin haluttu varuste, lvm:n markkinayksikön johtaja Elina Thorström toteaa Ilta-Sanomille.

Thorströmin tietojen mukaan dab-verkkoja on rakentunut vain puoleen EU-maista, eikä dab-lähetysten suosio ole kovin suurta. Silti ainakaan vielä tässä lakiuudistuksessa fm-radiot säädettäisiin pakolliseksi digiradion rinnalle.

Mediayhtiöillä on vielä mahdollisuus lausua mielipiteensä lakiehdotuksesta. Direktiivin mukaisen kansallisen lain on tarkoitus tulla voimaan syksyllä 2020.