MT: Enemmistö ei vähentäisi liha- ja maitotuotteita julkisessa ruokailussa – maaseudulla ja kaupungilla selkeät näkemyserot

MT: Enemmistö ei vähentäisi liha- ja maitotuotteita julkisessa ruokailussa – maaseudulla ja kaupungilla selkeät näkemyserot

Yli puolet, 62 prosenttia, on sitä mieltä, että lihaa ja maitoa ei ole tarpeen poistaa julkisesta ruokailusta ilmastosyistä. Asia selviää Maaseudun tulevaisuuden teettämästä kyselystä, johon vastasi 1 100 henkilöä.

Vain 28 prosenttia vastaajista ajatteli, että lihan ja maidon vähentäminen ilmastosyistä olisi tarpeellista.

Ero pääkaupunkiseudun ja maaseudun välillä oli kuitenkin selkeä. Maaseutukunnissa asuvista 73 prosenttia piti ajatusta huonona, kun taas pääkaupunkiseudulla 55 prosenttia vastusti lihan ja maidon osuuden pienentämistä ruokalistoilta.

Idea tyrmättiin jyrkimmin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Nuoret olivat vanhempia valmiimpia vähentämään lihan ja maidon osuutta.

Kaikkein nihkeimmin lihan määrän hupenemiseen suhtautuivat 45–64-vuotiaat.

Lihakeskustelua on virittänyt Helsingin ylioppilaskuntien opiskelijaruokala Unicafen päätös korvata naudanliha kokonaan sialla ja siipikarjalla helmikuusta alkaen.

Helsingissä lihan rooli muutoinkin pienenee julkisessa ruokailussa, kun kaupunginvaltuusto päätti syyskuun lopussa, että lihan ja maitotuotteiden kulutusta vähennetään julkisissa palveluissa.

– Ruokalistan suunnittelussa on tärkeää huomioida ilmasto, ravitsemus ja suositukset. Täytyy myös huolehtia siitä, että maku säilyy. Jos maku ei ole kohdallaan, hävikkiä syntyy paljon, kertoo Palvelukeskus Helsingin kehityspalvelujen yksikönjohtaja Mikael Neuvonen MT:lle.

Kyselytutkimuksen tuloksia hän ei kummastele. Neuvosen mukaan on fakta, että kaupungissa ihmiset ovat enemmän huolissaan ilmastoasioista, jotka koskevat myös maaseutua ja alkutuotantoa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut