Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ohjaaja Misa Palander: Kunpa katsojat voisivat seurata livenä komedian kulisseja – Love me Tinder ensi-iltaan

Ohjaaja Misa Palander on nauranut lähes kuukauden putkeen. Tai ainakin melkein. Välillä on ollut pakko miettiä hiljaa kohtauksia ja vaihtoja.

Miettimistä niissä onkin, sillä ensi viikon perjantaina ensi-iltansa saava Love me Tinder on sanalla sanoen täynnä vauhtia. Kun vajaassa kahdessa tunnissa käydään lavalla läpi parikymmentä treffiä, on tahti reipas. Ensi-iltaa edeltävistä tunnelmista kerrotaan teatterin tiedotteessa.

─ Vaihtojen hiomista tehdään harjoituksissa koko ajan. Kunpa katsojat näkisivät kulisseihin, miten roolivaatteita vaihdetaan sekuntiaikataululla. Siellä on ihan oma koreografiansa, Palander hymähtää.

Olennaista komediassa on juuri rytmi ja se, miten näyttelijät sisäistävät sen.

─ Ohjaajan tärkein ominaisuus on puolestaan keskeneräisyyden sietäminen. On maltettava ja luotettava kaikkien tekemiseen, sillä aina kaikki tulee kuitenkin ensi-iltaan mennessä valmiiksi.

Sketsikomedian luonne on omalaisensa. Siitä puuttuu psykologinen kaari.

─ Sketsikomedia ei ole syvällistä psykologiaa, mutta kyse ei ole myöskään sellaisesta tv-viihdekomediasta, jossa hahmojen hauskuus perustuu siihen, että he hokevat koko ajan samaa lausahdusta. Psykologinen puoli tulee ilmi kohtauksissa ja siinä, että katsoja kokee, että tuostakin voi selvitä, Palander miettii.

Palander ei suosi övereitä henkilöhahmoja. Lähtökohta pitää olla aito tunnistettavuus.

─ Eli se, että katsoja löytää hahmoista naapurin Penan tai itsensä.

Helsingissä vakituisesti asuva ohjaaja ja näyttelijä Palander on elellyt Imatralla nyt nelisen viikkoa ja kertoo viihtyvänsä hyvin. Hänelle sopii rauhallisempi rytmi.

Laajalle yleisölle hän on tullut tunnetuksi juuri näyttelijänä. Yksi tunnettu työ on ollut Annana Johanna Vuoksenmaan tv-sarjassa Ex-onnelliset. Hän on ollut käsikirjoittamassa myös Ylen komediasarjaa Härölä, jossa myös näytteli. Seuraavaksi Misa nähdään pian Cmorella alkavassa Paula Korvan ohjaamassa komediasarjassa Rehtori.

Ja Palanderin ääni on tuttu Muumipeikko ja pyrstötähti –elokuvasta. Tuossa elokuvassa hän antoi äänensä Niiskuneidille.

Ohjaajana Palander on toiminut muun muassa Lappeenrannan kesäteatterissa 2013 ja tehnyt monia ohjauksia pienemmissä ammattiryhmissä Helsingissä.

─ Nyt on hauska tehdä komediaa, johon on hyvin kirjoitettu sketsit ja niitä toteuttavat hyvät näyttelijät. Tällaista aivan puhdasta komediaa en ole aikaisemmin ohjannut, mutta näyttelijänä olen sitä tehnyt.

Palander pyrkii ohjaajana toimimiaan, kuten näyttelijänä toivoisin ohjaajan toimivan.

─ Eli en mene liiaksi näyttelijän tontille.

Kysymykseen siitä, jännittääkö ohjaajaa viikkoa ennen ensi-iltaa, Palander vastaa yllättävän rennosti.

─Tämän tekeminen ei ohjaajan roolissa jännitä. Eniten jännitti se, kun tulin uuteen taloon ja uuteen työryhmään. Täytyy sanoa, että täällä Imatralla teatterissa on erityislaatuisen lämmin vastaanotto tulijalle.

Tekijöille näytelmän vastaanotto on toki jännä paikka. On vaikea sanoa etukäteen varmasti, mikä näytelmä ottaa yleisönsä.

─ Uskon, että jos minua naurattaa, niin todennäköisesti se toimii muillakin. Kun ulkona on pimeää ja ankeaa, tämä komedia saa nauramaan.

Palander muistuttaa, että katsojan ei tarvitse tietää mitään Tinderistä tullakseen katsomaan Love me Tinder -esitystä.

─ Tässä näytelmässä on kaikenikäisten aikuisten kohtaamisia. Rakkaus on maailman ihanin ja traagisin asia.